Księgowanie produkcji

Księgowanie produkcji

Postprzez Rex » 20.06.2008 15:23

Witam,

Czy ktoś z Was wykorzystuje produkcję w Vatowcu, a jednocześnie nie prowadzi pełnych ksiąg?

Widzę, że dokumenty z produkcji pojawiają się w Księdze Dokumentów jako koszt.
Z tego co się orientuję jest to prawidłowe w przypadku prowadzenia pełnych ksiąg, gdzie towar na magazynie staje się kosztem dopiero po użyciu go do produkcji/usługi.
Jednak w przypadku KPiR zakupy w całości idą w koszty (potem jest to korygowane remanentem na koniec roku).

W tym momencie mam podwójnie księgowane koszty. Raz przy zakupie i drugi raz przy produkcji.

Pozdrawiam
Rex
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Re: Księgowanie produkcji

Postprzez Pio » 21.06.2008 08:03

Produkcja powinna wyjść na zero, czyli wartość rozchodu = wartości przychodu.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2539
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Księgowanie produkcji

Postprzez Rex » 21.06.2008 19:44

Pio napisał(a):Produkcja powinna wyjść na zero, czyli wartość rozchodu = wartości przychodu.

Jest to logiczne :roll:
Rozchód widzę w księdze jako dokument PR. A gdzie jest przychód?

Poza tym według mnie wartość produktu w dokumencie PR jest źle liczona. Przykład w załączniku.
Pozycja 2 to materiał, a 3 i 4 to usługi. Jak widać nie są one doliczane do kosztów. Powinien on wynosić 2,86, zamiast 1,66.
Załączniki
Clipboard01.jpg
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Re: Księgowanie produkcji

Postprzez Pio » 21.06.2008 21:25

Rex napisał(a):
Pio napisał(a):Produkcja powinna wyjść na zero, czyli wartość rozchodu = wartości przychodu.

Jest to logiczne :roll:
Rozchód widzę w księdze jako dokument PR. A gdzie jest przychód?

Poza tym według mnie wartość produktu w dokumencie PR jest źle liczona. Przykład w załączniku.
Pozycja 2 to materiał, a 3 i 4 to usługi. Jak widać nie są one doliczane do kosztów. Powinien on wynosić 2,86, zamiast 1,66.


W produkcji jest guzik [Kontrola], proszę kliknąć. Można też samodzielnie ustalić dane specyfikacji.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2539
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Księgowanie produkcji

Postprzez Rex » 21.06.2008 22:30

Pio napisał(a):W produkcji jest guzik [Kontrola], proszę kliknąć.

Może jest już późno.... ale nie widzę tego guzika :shock:

Pio napisał(a):Można też samodzielnie ustalić dane specyfikacji.

Nie rozumiem. Dokument PR powinien tworzyć się automatycznie na podstawie kompletacji. Dlaczego mam w nim poprawiać coś ręcznie?
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Re: Księgowanie produkcji

Postprzez Pio » 21.06.2008 22:46

Zegarek na pasku z guzikami lub prawy mychy i kontrola.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2539
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Księgowanie produkcji

Postprzez Rex » 21.06.2008 22:51

Pio napisał(a):Zegarek na pasku z guzikami lub prawy mychy i kontrola.

Faktycznie jest późno ;)

Kontrola przeszła. Nic się nie zmieniło
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Re: Księgowanie produkcji

Postprzez Pio » 21.06.2008 23:15

... może są zablokowane pola ilości i ceny za pomocą kolumn "r" i "rc" ?
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2539
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Księgowanie produkcji

Postprzez Rex » 25.06.2008 16:29

Pio napisał(a):... może są zablokowane pola ilości i ceny za pomocą kolumn "r" i "rc" ?

Nie są.
Posyłam na maila próbną bazę.
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Re: Księgowanie produkcji

Postprzez Rex » 26.06.2008 08:09

Poprawione :)
Dzięki.
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Następna

Powróć do Produkcja

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

cron