Nie mogę zbilansować Produkcji

Nie mogę zbilansować Produkcji

Postprzez AndrzejJ » 23.01.2009 10:06

Witam,
gdy wykonywałem Produkcję ręcznie (wprowadzałem ręcznie specyfikacje) zawsze kwota produkcji wynosiła zero względnie 1 grosz na plus lub minus. Od czasu jak korzystam w produkcji wywoływanej z Kompletacji (też ręcznie) - raport Produkcji zawsze daje mi jakąś kwotę. Dotychczas jednak wystarczyło zrobić kontrolę i się poprawiało. Teraz mam sytuację taką, że wywołanie kontroli tylko zwiększyło kwotę :shock:. Co więcej nie mogę wpisać ręcznie kwoty przy produkcie wytwarzanym. Dodatkowo dziwne jest to, że specyfikacja zawiera niezgodne z przewidywaniami ilości - produkcja 7szt zawiera surowce w liczbie nie zawsze będącej wielokrotnością 7 (np. kilka pozycji jest po 8). Jak to naprawić i ew co robić, aby przy produkcji wywoływanej ręcznie z kompletacji - kwota produkcji wynosiła zero bez konieczności wywoływania kontroli?
AndrzejJ
 
Postów: 31
Dołączył: 18.12.2007 22:24

Re: Nie mogę zbilansować Produkcji

Postprzez Pio » 23.01.2009 12:28

Muszę to przeanalizować-przetestować, bardzo złożony temat, który najpierw wymaga wygenerowania danych.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2539
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Nie mogę zbilansować Produkcji

Postprzez AndrzejJ » 23.01.2009 13:18

Jeżeli moje pliki będą pomocne to chętnie podeślę...
AndrzejJ
 
Postów: 31
Dołączył: 18.12.2007 22:24

Re: Nie mogę zbilansować Produkcji

Postprzez Pio » 23.01.2009 13:33

Pewnie, 99% mniej roboty :)
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2539
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Nie mogę zbilansować Produkcji

Postprzez AndrzejJ » 23.01.2009 13:48

W takim razie co podesłać (spakować cały katalog z bazą)?
AndrzejJ
 
Postów: 31
Dołączył: 18.12.2007 22:24

Re: Nie mogę zbilansować Produkcji

Postprzez Pio » 23.01.2009 13:57

tabelki lub całą, produkcja i kompletacja korzystają z:
JM_PRZEL, KTLG, KTLG_Z, KTLG_ZS, MG*, PRD*, RVP, RVV, X_STALE, ZDARZSPC
(* to wszystkie zaczynające się od wskazanych)
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2539
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Nie mogę zbilansować Produkcji

Postprzez AndrzejJ » 23.01.2009 14:21

podesłałem na p@vatowiec.pl.
AndrzejJ
 
Postów: 31
Dołączył: 18.12.2007 22:24

Re: Nie mogę zbilansować Produkcji

Postprzez AndrzejJ » 24.01.2009 22:56

Dziękuję - dogrywka pomogła - usunąłem i jeszcze raz wywołałem produkcję. Trzeba było wcisnąć kontrolę, ale po niej wszystko się bilansuje. Rozumiem, że tak ma być.
AndrzejJ
 
Postów: 31
Dołączył: 18.12.2007 22:24

Re: Nie mogę zbilansować Produkcji

Postprzez Pio » 25.01.2009 08:20

Powinno działać bez kontroli w produkcji i od razu bilansować. Oprócz kompletacji, to też poprawiałem ;)
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2539
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Nie mogę zbilansować Produkcji

Postprzez AndrzejJ » 26.01.2009 13:15

To niestety nie działa - przy kilku następnych produkcjach musiałem 'kontrolować' - ale nie jest to zbyt uciążliwe :).
Może nie jest to odpowiednie miejsce, ale też muszę zapytać - trochę dziwnie zachowuje się edycja kompletacji. Dodałem nową kompletację (definicję nowego towaru). Dodaje surowiec (z katalogu TiU), wciskam Enter - surowiec dodaje się do listy po czym okno przełącza się na pierwszy towar - wcześniej zdefiniowany - pokazując jego specyfikację. Muszę przełączyć na ten właśnie definiowany, wprowadzam ilość przed chwilą dodawanego surowca i zaczynam dodawać następny. Jak go wybiorę z Katalogu TiU to znowu sytuacja się powtarza.... i tak z każdym wprowadzanym elementem. Trochę to irytujące - czy robię coś nie tak? Może powinienem coś zaznaczyć/zablokować?
AndrzejJ
 
Postów: 31
Dołączył: 18.12.2007 22:24

Następna

Powróć do Produkcja

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość