Produkcja/kompletacja

Re: Produkcja/kompletacja

Postprzez Rex » 15.04.2008 16:12

Pio napisał(a):Etap pierwszy, kody magazynów w Słowniki->Kompletacja

Działa :) Czekam z niecierpliwością na resztę.

Pio napisał(a):Jeszcze nie ma obsługi tych kodów podczas produkcji, trwa praca koncepcyjna

Jeśli nie jest to problem, czy prace koncepcyjne mogą również objąć kwestię ilości produkowanego towaru?
W tej chwili w nagłówku w kolumnie ilość podaje się ile sztuk towaru wyprodukujemy na podstawie receptury.
Kolumna kontrola zawiera ilość towaru do sprawdzenia. Może dodać tam kolumnę produkcja. Oznaczałaby ona ilość wyprodukowanego towaru po naciśnięciu przycisku produkcja.
Zwiększy to uniwersalność rozwiązania. Będzie można definiować kompletacje dla x sztuk, a produkować również ich wielokrotności. :)
Oczywiście automatyczna kompletacja pomijałaby tą kolumnę.

Przy okazji wyjaśnię jeszcze jeden poruszony temat

Pio napisał(a):
Rex napisał(a):Ok. W międzyczasie próbowałem zastosować przeliczanie jednostek (metry
na centymetry).
Podczas kontroli prawidłowo przelicza ilość, ale błędnie wylicza
braki.
Jednak po zmianach w stałych nie jest mi to już potrzebne.

Jakie braki ?


Poniżej zrzut ekranu. Towar, w tym przypadku rura aluminiowa, składowana jest na magazynie w metrach. Jednak jej zużycie to 25 cm.
W związku z tym na karcie towaru dodałem przeliczanie jednostek z metrów na centymetry.
W kompletacji dodałem towar i jako jednostkę wybrałem centymetry.
Jak widać podczas kontroli prawidłowo zostało przeliczone to na metry. Prawidłowo wyświetla się stan. Tylko wyskakuje dziwny brak.
Dodaję to tylko jako ciekawostkę, ponieważ po zmianie ilości miejsc po przecinku w kolumnie Ilość towaru nie jest mi to obecnie potrzebne.

Pozdrawiam
Rex
Załączniki
kontrola.jpg
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Re: Produkcja/kompletacja

Postprzez Pio » 16.04.2008 17:56

Magazynki są podpięte w Słowniki->Kompletacja.

Ilość do [Produkcja] to ilość kontrolowana.
Program wylicza proporcję ilości produktu do ilości kontrolowanej i w ten sposób pobiera składniki.

Nie wiem, czy jest sens dokładania nowej kolumny ilościowej ?
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2539
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Produkcja/kompletacja

Postprzez Rex » 16.04.2008 23:18

Pio napisał(a):Ilość do [Produkcja] to ilość kontrolowana.
Program wylicza proporcję ilości produktu do ilości kontrolowanej i w ten sposób pobiera składniki.
Nie wiem, czy jest sens dokładania nowej kolumny ilościowej ?


W takim przypadku nie ma sensu dodawanie nowej kolumny.


Na razie przy produkcji dzieją się dziwne rzeczy. (dogrywka z godz. 23)
1.)Jednostki i ilości na karcie produkcji nie pokrywają się z tymi z kompletacji. (dla 1 sztuki, jak i wielokrotności)
2.)Kontrola w kompletacji wychodzi prawidłowo, a produkcji wykonać się nie da.
3.)Magazyny na karcie produkcji nie pokrywają się z tymi z kompletacji.

Jak będzie wersja do testów proszę o info :)
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Re: Produkcja/kompletacja

Postprzez Pio » 17.04.2008 19:37

dogrywka
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2539
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Produkcja/kompletacja

Postprzez Rex » 17.04.2008 21:23

To co znalazłem w kolejności w jakiej się pojawiało:

1. Mam wrażenie, że kontrola nie uwzględnia magazynu podanego w kompletacji dla elementów. Szuka wszędzie.
Jeśli specjalnie oznaczę dla jednego z elementów magazyn, gdzie go nie ma (również stanu zerowego), to kontrola nie wykazuje błędu. Natomiast produkcji uruchomić się nie da (czyli tu jest ok).

2. Podczas produkcji (uruchamianej z poziomu kompletacji) wyskakuje okienko z informacją "Brak pełnej ilości na stanie" (pomimo, że jest wystarczająco elementów w magazynach). Potem jest informacja, że wykonano produkcję i pojawia się prawidłowo wypełnione zlecenie produkcyjne w Produkcji. Elementów jest na wyprodukowanie 15szt. gotowego wyrobu. Błąd pojawia się od próby wyprodukowania 10 szt. i więcej.

3. Czasami kontrola kompletacji pokazuje stany magazynowe, które nie pokrywają się z tym co jest w magazynie. Np.: na magazynie stan wynosi 15 (po naciśnięciu weryfikacji), a w zestawieniu braków stan wynosi 30 szt.
Z tego co zauważyłem to ilości w zestawieniu są takie same jak pokazywane w Katalogu Towarów i Usług (te z kolei nie pokrywają się z faktycznymi stanami na magazynie).
Po ponownym uruchomieniu Vatowca pozycja błędnie pokazywana wróciła do normy. Za to taki sam błąd zaczął pojawiać się na innej.

Nie mogę znaleźć w tym logiki :(

Wygląda to tak:
1. Uruchamiam program
2. Zestawienia -> Magazyn
3. Wybieram magazyn B i naciskam Weryfikuj - stany się zgadzają
4. Przechodzę do KTiU - stany zgadzają się z tym co na B, ale błędne ilości dla towarów na magazynie C
5. Zestawienia -> Magazyn
6. Wybieram magazyn C i naciskam Weryfikuj - stany się zgadzają
7. Przechodzę do KTiU - stany zgadzają się z tym co na C, ale błędne ilości dla towarów na magazynie...... B
i tak mogę bawić się w kółko między weryfikowaniem magazynów.
Generalnie jak na jednym magazynie jest ok to na drugim stany są x2.
Aby było jeszcze ciekawiej to zmieniają się tylko stany dla elementów wybranych do kompletacji (pozostałe, które są na magazynach ani drgną)

Pozdrawiam
Rex
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Re: Produkcja/kompletacja

Postprzez Pio » 17.04.2008 22:13

Kontrolę poprawiłem - dogrywka.

Jest jednak pewien błąd logiczny, który muszę wyprostować.
Błąd ten polega na tym, że z góry zakłada się, że towary są rozchodowywane metodami FIFO lub LIFO,
a dosyć często jest ustawiona metoda rozchodowania dostawami :(
Metodę wybiera się w Katalogu Towarów i Usług - kolumna "m".

W przypadku rozchodowania dostawami kontrola musi sprawdzić poszczególne dostawy,
a tą chwilę jest zbyt "łagodna" i sprawdza stany na magazynie.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2539
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Produkcja/kompletacja

Postprzez Rex » 17.04.2008 23:23

Pio napisał(a):Kontrolę poprawiłem - dogrywka.

Hmm... program dalej zachowuje się tak samo.

Pio napisał(a):Jest jednak pewien błąd logiczny(...).
Błąd ten polega na tym, że z góry zakłada się, że towary są rozchodowywane metodami FIFO lub LIFO,
a dosyć często jest ustawiona metoda rozchodowania dostawami

U mnie wszystko oprócz gotowych wyrobów idzie dostawami. Po prostu nie wypełniam tego pola.
Jeśli potrzeba mogę pozmieniać na FIFO.
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Re: Produkcja/kompletacja

Postprzez Pio » 18.04.2008 11:37

Rozchód dostawami ogranicza się tylko do jednej dostawy, a np. FIFO zdejmuje z kolejnych dostaw.

W przypadku produkcji z rozchodem dostawami muszę tak ją poprawić, żeby jeśli zabraknie
ilości w dostawie, dodał nową pozycję do specyfikacji z podłączeniem do kolejnej dostawy.

Rozchód dostawami ma sens w przypadku towarów oznaczonych nr fabrycznym/seryjnym.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2539
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Produkcja/kompletacja

Postprzez Rex » 19.04.2008 12:53

Pio napisał(a):Rozchód dostawami ma sens w przypadku towarów oznaczonych nr fabrycznym/seryjnym.


Zmieniłem wszystko na FIFO i potestowałem.

1. Magazyny, jednostki i ilości na karcie produkcji pokrywają się już z tymi z kompletacji :)
2. Kontrola w kompletacji dalej szuka po wszystkich magazynach (nawet jeśli są zdefiniowane konkretne) i nie wykazuje braków. Produkcja działa ok - tzn jeżeli brak na danym magazynie to nie ruszy.
3. Stany, które pokazuje program w kontroli kompletacji to dalej te z KTiU. Nie pokrywają się one ze stanami magazynowymi (tak jak opisałem wcześniej podwajają się stany towarów, które są użyte w kompletacji na innym magazynie niż weryfikowany).
Na załącznikach można zobaczyć jak zmieniają się stany pokazywane przez program w zależności od tego, który magazyn został zweryfikowany.

Rex
Załączniki
Clipboard02.jpg
Stan po weryfikacji magazynu D
Clipboard01.jpg
Stan po weryfikacji magazynu B
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Re: Produkcja/kompletacja

Postprzez Pio » 20.04.2008 14:29

Produkcja już powinna działać dla rozchodów w/g dostaw (po dogrywce wczorajszej).

Mocowałem się trochę z tą produkcją w różnych wariantach.
Jeśli ma Pan bazę testową, to prosiłbym o podesłanie, żebym mógł ją sprawdzić.

pozdrówka
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2539
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

PoprzedniaNastępna

Powróć do Produkcja

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość