JPK_V7M(3) / JPK_V7K(3)

Jednolity Plik Kontrolny
Regulamin forum
Jeśli wątek dotyczy błędów proszę wkleić log i odpowiedni fragment JPK*.xml

Re: JPK_V7M(3) / JPK_V7K(3)

Postprzez Janusz » 25.03.2026 21:33

Kłaniam się,
Karolu zrobiłem dokładnie z instrukcją: ściągnąłem Zip i wkleiłem do Programy/Help. Pokazały się pliki XML_RAP, XML_RW, XML_STR w nowych
wersjach, ale po odpaleniu System Definicje XML pokazuje tylko JPK_V7M_2 i JPK_VAT_3. Nie pokazuje JPK_V7M_3.
Jakaś podpowiedź ???
Janusz

Postprzez Karol » 25.03.2026 22:20

Janusz napisał(a):Kłaniam się,
Karolu zrobiłem dokładnie z instrukcją: ściągnąłem Zip i wkleiłem do Programy/Help. Pokazały się pliki XML_RAP, XML_RW, XML_STR w nowych
wersjach, ale po odpaleniu System Definicje XML pokazuje tylko JPK_V7M_2 i JPK_VAT_3. Nie pokazuje JPK_V7M_3.
Jakaś podpowiedź ???

Definicje XML > Prawy przycisk > Import > JPK_V7M_3 > strzałka w prawo...
Powinno się pojawić wtedy w normalnych Definicje XML. Ale czasem trzeba zamknąć okno Definicje XML aby nowe zaimportowane się pojawiły.
Karol

Postprzez kris6112 » 26.03.2026 01:35

Czasem jest tak że mamy wgranego Vatowca na kilku dyskach. /tak ja mam/ i okazało się że korzystam z tego na dysku "E". No i jak zmienimy te pliki w Vatowcu na dysku "C" to lipa ; ). U mnie walidacja przeszła za drugim razem bo nr ksef miał na samym końcu znaki 0F co zapisałem błędnie jako OF przy przepisywaniu numeru /lol osoba fizyczna tak to odczytałem/. Ale ta walidacja wskazała ten cały numer więc go sobie sprawdziłem. Na koniec tradycyjnie znaki PL trzeba było usunąć z przed NIPów dostawców.

No i na koniec wielkie podziękowania dla Karola. Jesteś mistrzem! Wprawdzie wykupiłem abonament w ING ale moja prokrastynacja każe mi robić w dniu ostatnim. A tam w tym ing office zwichy i mieli się długo do tegowszystko jeszcze nie wpisane i nie ogarnięte. Człowiek jednak przyzwyczajony do czegoś to ciężko się zmienia. Jeszcze raz wielkie dzięki.
kris6112

Postprzez Rafał » 26.03.2026 09:35

Wracając do wpisu

przez Karol » 22.03.2026 20:22

JPK_CIT nie planuję, bo nie mam pojęcia o pełnej księgowości.

Cześć,
Merytorycznie mogę pomóc przy pliku JPK_CIT. Jestem księgowym i w mojej firmie mamy to wdrożone więc bazy znaczników mogę skopiować i tu wrzucić.
Prowadzę księgi OSP wiec Vatowiec jest świetnym rozwiązaniem.
Na pewno będzie potrzebna pomoc właściciela i dodanie dwóch pól w Planie kont (jeden na 20 znaków, drugi mniejszy - do sprawdzenia). W tych polach będziemy uzupełniać znaczniki.
Ale najważniejsze pytanie czy w Vatowcu można utworzyć xml-a który zaciągnie dane z kilku baz:
- Kontrahenci (pola - symbol, nr NIP, kod kraju)
- Plan kont (numery kont, numery kont nadrzędnych, znaczniki, salda)
- dziennik (numer konta, kwota Wn , kwota Ma ,Daty, w przyszłości nr KSeF)
To tak na szybko. Merytorycznie po 01.04.2026 mogę pomóc ale najważniejsze czy to się wogóle da wygenerować czy ktoś potrafi napisać takie polecenia w języku informatyków.
Rafał

Poprzednia

Powróć do JPK