Uwolnić szablony?

- sprawy związane z administracją oprogramowania

Uwolnić szablony?

Postprzez edi67 » 10.01.2008 02:35

Na forum/grupie ciągle pojawiają się (i pojawiać będą) prośby o dopisanie/wykreślenie/upiększenie jakiejś części wydruku faktury/zamówienia itp.
Dogodzić i pogodzić jednych, nie szkodząc innym jest strasznie trudne i dodatkowo czasochłonne. Mam w związku z tym interpelację do Zarządu :):

Czy w ramach tego, że mamy Rząd Miłości nie chciałbyś rozważyć uwolnienia szablonów wydruku?
W sferze idei chodzi o to, żeby szablony wydruków przenieść do osobnej biblioteki (jednej lub wielu), do której byłyby dostępne źródła. Wtedy, każdy kto chciałby mieć na wydruku XY kropkę w trochę innym miejscu, mógłby ją sobie sam przestawić.

Nie wiem, jak całość miałaby wyglądać technicznie, czy w ogóle jest dostępny jakiś bezpłatny kompilator do VO, czy też (najlepiej) dałoby się to sprowadzić do edycji plików tekstowych xml?
Takie rozwiązanie byłoby o tyle lepsze od istniejącego (świetnego) eksportu, że:
1) eliminuje konieczność pisania i układania definicji wydruków od zera,
2) eliminuje konieczność uruchamiania zewnętrznego programu.

Czy taka idea ma jakieś szanse na powodzenie?
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 851
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Uwolnić szablony?

Postprzez Pio » 10.01.2008 09:38

Jesteś pewny, że ludzie nie korzystają z mechanizmów typu nadruk/szablon/nadruk do arkusza ?

Przecież szczególnie to ostatnie jest bardzo elastycznym rozwiązaniem.

Po prostu, uwolnienie nic nie da, nie sądzę, żeby komuś się chciało grzebać w krzakach.

pozdrówka
--
pozdrówka
Piotr Kowaluk
www.vatowiec.pl
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2215
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Uwolnić szablony?

Postprzez edi67 » 10.01.2008 14:22

Nie wręcz przeciwnie - to świetna funkcja, myślę, że jak najbardziej się przydaje, jak trzeba coś zmienić.

Umożliwienie dodatkowo samodzielnej edycji szablonu Vatowca po prostu rozszerzy te możliwości, nie ujawniając tajemnic alkowy.
Po prostu w pewnym brzydkim, wcześniej używanym, programie, użytkownik ma możliwość zmiany wydruku przez edycje plików xml.
Jest to przydatne rozwiązanie, myślę nawet dla producenta, bo wszystkie drobne zmiany użytkownicy mogą sobie wprowadzić sami, zamiast zawracać głowę programistom.
Ale wcale nie jest to żaden priorytet, zwłaszcza jak implementacja miałaby zająć dużo czasu..

Jak się nie da, to może by wrzucić gdzieś (wiki) szablony eksportu do arkuszy kalkulacyjnych, żeby nie trzeba było odkrywać świata od nowa?
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 851
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Uwolnić szablony?

Postprzez edi67 » 28.04.2008 21:30

Odgrzewam stare kotlety..

Większość programów umożliwia użytkownikom bezpośrednią edycję szablonów wydruku, najczęściej za pomocą jakiegoś okienka z drag&drop i predefiniowanymi elementami... np:
Image
(żeby nie podawać odnośników do bezpośredniej konkurencji)

Czy nie dałoby się ponownie rozgrzać dyskusji nt. wprowadzenia takiego rozwiązania również w Vatowcu?

Pewnie wiąże się to z dużymi nakładami pracy (?), więc jeśli można prosiłbym przynajmniej zacząć od:
1) włączenia możliwości nadruku na Szablonie we wszystkich* oknach
2) udostępnienie formuł nadruku wszystkich* dokumentów na stałe zaszytych w Vatowcu (żeby nie trzeba było wyważać otwartych drzwi i męczyć się nad dochodzeniem jaka formuła ma zostać użyta, kiedy chcemy tylko poprawić jakąś kropkę...)

* We wszystkich oknach/dokumentach byłoby optymalnie, ale na dobry start można zacząć od tych najbardziej potrzebnych.


Z mojej strony przydałyby się szablony formuł obecnej faktury, zlecenia spedycyjnego, dokumentów magazynowych (pz/wz), dokumentów finansowych (kp/kw)
(w kolejności malejącego zapotrzebowania..)

Są jakieś szanse?

:)
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 851
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Uwolnić szablony?

Postprzez Pio » 28.04.2008 21:52

.. to mi przypomina wymianę programu na inny, ale dobrze by było, żeby był taki sam :)

Nic nie poradzę na nawyki, są szablony, są nadruki, są nadruki do dokumentów OO lub MS

tylko trzeba sobie przygotować warsztat pracy.

Więc, dyskutujmy :)
--
pozdrówka
Piotr Kowaluk
www.vatowiec.pl
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2215
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Uwolnić szablony?

Postprzez edi67 » 29.04.2008 22:52

Pio napisał(a):tylko trzeba sobie przygotować warsztat pracy.


no tak,..
zatem skoro na razie metoda klikalna jest daleko na liście todo, proszę o szablony tych kilku powyższych dokumentów... Za każdym razem jak próbuję zrobić sobie jakiś szablon to idzie jak po grudzie.. i często poddaję się, bo coś tam mi nie działa.
zdecydowanie łatwiej będzie zmodyfikować gotowy szablon (i na przykładzie nauczyć się robić swoje..) niż męczyć się z tym od początku.

Samo udostępnienie szablonów z formułami chyba niczemu nie zaszkodzi?
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 851
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Uwolnić szablony?

Postprzez edi67 » 29.04.2008 23:14

Przy szablonach najczęściej wykładam się na problemie skąd i jak wyciągać dane z powiązanych tabel
np gdzie jest specyfikacja dokumentu PZ w GM, gdy nie ma jeszcze faktury źródłowej w RV...

Poza tym moje formuły najczęściej skutkują wyświetlaniem jakiś częściowych danych (np części nazwy firmy - obcinany jest początek itp).
Stąd te prośby o przykłady, na których najlepiej się uczyć.

Pozdrówka :)
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 851
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Uwolnić szablony?

Postprzez Pio » 30.04.2008 06:50

.. specyfikacja dokumentu zawsze w RVP, nie ważne czy z GM, RV, KD, OW.
--
pozdrówka
Piotr Kowaluk
www.vatowiec.pl
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2215
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Uwolnić szablony?

Postprzez Pio » 30.04.2008 09:17

edi67 napisał(a):..Poza tym moje formuły najczęściej skutkują wyświetlaniem jakiś częściowych ..


Proszę, rzuć na forum swoje formuły, pogadamy o nich :)
--
pozdrówka
Piotr Kowaluk
www.vatowiec.pl
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2215
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Uwolnić szablony?

Postprzez edi67 » 30.04.2008 15:59

Pio napisał(a):Proszę, rzuć na forum swoje formuły, pogadamy o nich :)

Ale uparciuch :)
Wydruki bezpośrednie z programów nie mają szablonów w sensie jakichś plików konfiguracyjnych.
Przygotowanie wydruku następuje bezpośrednio, głównym założeniem była szybkość wykonania wydruku,
maksymalna optymalizacja nie tylko czasu, ale i wykorzystanych zasobów.
Programy podczas wykonywania wewnętrznych wydruków nie bawią się szablonami zewnętrznymi.

Innymi słowy nie można ich udostępnić, bo ich nie ma.


Pewnie nie do końca jasno się wyraziłem.. Rozumiem, że bezpośredniej edycji wydruków wbudowanych nie będzie.

Chodzi mi o dane formuł do wklejenia we własne szablony w System > Definicje szablonów.


Przykładowo w fakturze VAT chcemy dopisać dodatkowy tekst (np. warunki, numery) + zrobić podsumowanie przyjętych wpłat na dzień wydruku faktury.
W zleceniu spedycyjnym sporo różnych zmian.
Po prostu nie chciałbym zajmować się błądzeniem i szukaniem jaki błąd popełniam w formule, że nie wyciąga tego co trzeba, tylko skupić się na wprowadzeniu zmian.
Po to te ciągłe prośby, żeby nawet przekopiować formuły w formie listy, bez opisów,.. z samej treści będzie można się zorientować co do czego.
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 851
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Następna

Powróć do administracja

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

cron