błąd sum narastających

pełna księgowość

błąd sum narastających

Postprzez ewarg » 26.02.2018 16:12

Kiedy chcę wydrukować dziennik chronologiczny wyświetla mi się komunikat, że mam błąd sum narastających w dzienniku.
Sprawdzam zgodnie z poleceniem System - zdarzenia - dziennik : komunikat : WB błąd sum narastających 37154,24. Sprawdzam wyciąg bankowym, dekretację i wszystko się zgadza.

Gdzie szukać błędu?
Z góry dziękuję.
ewarg
 
Postów: 23
Dołączył: 27.01.2018 23:05

Re: błąd sum narastających

Postprzez Pio » 27.02.2018 16:16

Proszę sprawdzić, czy po każdym dokumencie sumy WN i MA są równe.
Przykładowo, przed raportem kasowym są jakieś sumy i po nim powinny wzrosnąć, ale zawsze takie same.
Przez cały dziennik sumy WN i MA powinny rosnąć tak, że na koniec transakcji są identyczne.

edit:

Otwieramy Dziennik Chronologiczny, wybieramy wczesny okres np. styczeń 2017 i klik na guzik [Sumuj] na pasku.
Jak ok, to następny okres, a jak błąd, to menu System->Zdarzenia->dziennik i sprawdzamy wskazane dokumenty.

Jeśli jest problem z określeniem miejsca błędu, to pomogę przez zdalny pulpit.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2345
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: błąd sum narastających

Postprzez ewarg » 28.02.2018 11:56

Pio napisał(a):Proszę sprawdzić, czy po każdym dokumencie sumy WN i MA są równe.
Przykładowo, przed raportem kasowym są jakieś sumy i po nim powinny wzrosnąć, ale zawsze takie same.
Przez cały dziennik sumy WN i MA powinny rosnąć tak, że na koniec transakcji są identyczne.

edit:

Otwieramy Dziennik Chronologiczny, wybieramy wczesny okres np. styczeń 2017 i klik na guzik [Sumuj] na pasku.
Jak ok, to następny okres, a jak błąd, to menu System->Zdarzenia->dziennik i sprawdzamy wskazane dokumenty.

Jeśli jest problem z określeniem miejsca błędu, to pomogę przez zdalny pulpit.



Suma Wn i Suma MA na końcu Dziennika Chronologicznego są takie same. Więc ie wiem gdzie szukać. Salda zgadzają się, rachunek zysków i bilans - zgodne.....

Co oznacza w komunikacie o błędzie WB? wg mnie t wyciąg bankowy ale może nie?
ewarg
 
Postów: 23
Dołączył: 27.01.2018 23:05

Re: błąd sum narastających

Postprzez Pio » 28.02.2018 12:15

Tak, to wyciąg bankowy.
Skoro sumy narastające się zgadzają, to nie trzeba się przejmować.
Po prostu może przeplatają się transakcje dwóch dokumentów w czasie.

Pewnym lekarstwem jest włączenie w:
menu System->Stałe programów->Vatowiec->Szczegółowa dekretacja banku/kasy .. ?
na TAK
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2345
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: błąd sum narastających

Postprzez ewarg » 28.02.2018 15:58

Pio napisał(a):Tak, to wyciąg bankowy.
Skoro sumy narastające się zgadzają, to nie trzeba się przejmować.
Po prostu może przeplatają się transakcje dwóch dokumentów w czasie.

Pewnym lekarstwem jest włączenie w:
menu System->Stałe programów->Vatowiec->Szczegółowa dekretacja banku/kasy .. ?
na TAK


Dobrze, zaraz to ustawię.

Mam jeszcze problem z wydrukowaniem bilansu tak, aby na wydruku był okres poprzedni i narastająco. Wciąż drukuje mi okrez poprzedni i okres bieżący.

Dziękuję.
ewarg
 
Postów: 23
Dołączył: 27.01.2018 23:05

Re: błąd sum narastających

Postprzez Pio » 28.02.2018 18:21

W górnej tabelce kolumna "Nar." i pozostałe.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2345
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: błąd sum narastających

Postprzez ewarg » 28.02.2018 18:55

Pio napisał(a):W górnej tabelce kolumna "Nar." i pozostałe.


Super, jest.
A czy można wydrukować bilan bez okresu bieżącego? Czyli okres poprzedni i okres bieżący narastająco?
ewarg
 
Postów: 23
Dołączył: 27.01.2018 23:05

Re: błąd sum narastających

Postprzez Pio » 28.02.2018 21:50

Nie pamiętam.
Proszę wypróbować wszelkie warianty i zgłosić na forum potrzeby w tym zakresie.
Najważniejsze, żeby były merytorycznie uzasadnione, żeby nie generować czegoś co nie będzie używane.
(a było tego już sporo)
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2345
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: błąd sum narastających

Postprzez 4d4m » 26.06.2019 15:08

ewarg napisał(a):
Pio napisał(a):W górnej tabelce kolumna "Nar." i pozostałe.


Super, jest.
A czy można wydrukować bilan bez okresu bieżącego? Czyli okres poprzedni i okres bieżący narastająco?


No właśnie, właśnie - jak w zestawieniu finansowym uzyskać (wydrukować, exportować) dane OKRES POPRZEDNI NARASTAJĄCO ?
(standartem jest okres poprzedni - jako WYNIK MIESIĄCA "okresu poprzedniego")
AdamS :-)
Pecunia non olet, sed nil des­pe­ran­dum.
Awatar użytkownika
4d4m
 
Postów: 41
Dołączył: 23.01.2015 10:04


Powróć do FK

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości