DEKRETACJA PRZEZ SPECYFIKACJĘ

pełna księgowość

DEKRETACJA PRZEZ SPECYFIKACJĘ

Postprzez jtby » 20.09.2012 22:14

Aby zautomatyzować dekretację stosuję następujący sposób:
1. Definiuję w KATALOGU TOWARÓW I USŁUG usługi/towary kupowane i osobno usługi/towary sprzedawane (w dwóch grupach).
2. Przy definiowaniu usługi/towaru kupowanego w kolumnie KOSZT wpisuję właściwe konto kosztów (ZESP. 4)
3. Przy wprowadzaniu usługi/towaru sprzedawanego w kolumnie SPRZEDAŻ wpisuję właściwe konto PRZYCHODÓW (zesp. 7).
4. Uzupełniam odpowiednio kolumny SV, RVz, RVs, nie zaznaczam nic w kolumnie sv.
5. Nie wpisuje żadnych cen, gdyż są one różne przy każdej sprzedaży/zakupie.
6. W rejestrze VAT zamiast ręcznej dekretacji wybieram SPECYFIKACJĘ i właściwy towar/usługę, wpisuję cenę i ewentualnie ilość (jak potrzeba więcej niż 1) i zamykam SPECYFIKACJĘ.
7. Otwieram okno dekretowania FK i pokazuje mi się tylko jeden wiersz "rozrachunkowy" tj. pierwszy wiersz z kontem kontrahenta i odpowiednio kwota brutto po WN lub MA, a oczekiwałbym, że pojawi mi się komplet dekretów-także VAT i koszt lub sprzedaż.
8. Żeby osiągnąc pełną dekretację po otwarciu okna FK muszę zamknąć okno FK, otworzyć SPECYFIKACJĘ, wejść w edycję np. ceny, zakończyć ją (tak aby na górnej belce okna pojawiły sie kwoty: netto, vat, brutto), zamknąć SPECYFIKACJĘ,otworzyć okno FK i dopiero wtedy pojawiają się kolejne dekrety do kompletu,
Jest to trochę uciążliwe, bo trzeba wykonać parę dodatkowych niepotrzebnych czynności, aby osiągnąć automatyczne zadekretowanie dokumentu.

Czy nie można zrobić tak, aby po wypełnieniu SPECYFIKACJi, zamknięciu jej i przejściu do okna FK od razu pojawiał się komplet dekretów bez tych dodatkowych czynności opisanych w pkt. 8?
jtby

Re: DEKRETACJA PRZEZ SPECYFIKACJĘ

Postprzez Pio » 28.09.2012 20:46

1. dekretacja vat z automatu po uzupełnieniu Słowniki->Kategorie RV->konto
(ale uwaga, tutaj jest przyporządkowywany przedrostek i domyślnie uznaje się, że końcówka nr konta odpowiada stawce vat, np. 07 dla 7%, 23 dla 23%, 30 dla 30% (mały żarcik :>))

2. nie trzeba kombinować ze specyfikacją, bo:
a) podczas edycji będzie się dekretować
b) dekretuje również podczas sumowania RV

3. dekretacja kosztów własnych sprzedaży może się odbywać za pomocą kont przypisanych do grup lub pozycji katalogowych,
w przeciwieństwie do towaru magazynowego (gdzie pobiera się wartość ewidencyjną) usługi nie mają takiej wartości,
więc proszę zdefiniować co jest kosztem dla tych usług
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez jtby » 17.11.2012 01:22

Ad. 1 Co do VAT, to mam to ustawione dobrze w KATEGORII RV mam wpisane konto dla sprzedaży 222-, dla zakupów 221-
a numer konta w planie kont odpowiednio 221-05, 221-8 itd i przy sprzedaży odpowiednio. I faktycznie działa prawidłowo przy sumowaniu lub przy edycji jak w REJESTRZE VAT wpiszę kwoty ale tylko mam dwa dekrety: rozrachunek i VAT.

Ad.3 Odpowiednie pozycje z dokumentu muszę jednak jakoś księgować. Żeby nie robić tego ręcznie założyłem odpowiednie pozycje katalogowe (kategoria USŁUGA lub PRAWIE TOWAR) PRZYPISAŁEM konta kosztów lub sprzedaży kategorię VAT i stawkę VAT. Nie widzę innej możliwości przypisania pozycji do dokumentu niż przez SPECYFIKACJE i to działa tylko potrzebne jest to podwójne wejście w SPECYFIKACJĘ.

Ad. 2 Robiąc ten łamaniec przez podwójne wejście w SPECYFIKACJĘ ma od razu wszystkie dekrety nawet jakby na fakturze było parę pozycji różnych kosztów (różne konta kosztów). Ustawiając sobie odpowiednio automatyczną numeracje PK wg mojego formatu wystarczy tylko KSIĘGUJ i mam z automatu nadane odpowiednie PK i "cacy" zaksięgowany dokument. Wydaje mi się, że kiedyś nie trzeba było kombinować z podwójnym wejściem w SPECYFIKACJĘ.
jtby

Postprzez Pio » 19.11.2012 09:55

Konta można przypisać również do kontrahentów i kategorii Księgi Dokumentów, co pozwala na rezygnację z wypełniania specyfikacji.
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez jtby » 19.11.2012 17:21

Faktycznie konto przypisane do kontrahenta ładnie działa. Problem tylko w tym, że często występuje konieczność rozbicia jednej faktury na kilka kont kosztowych lub przychodowych i występują różne stawki VAT-tu kombinacja przez SPECYFIKACJĘ sprawdza się. Zrobiłem tak, gdyż wcześniej pracowałem na Rewizorze i Symfonii i mniej więcej tak to działało, że rozksięgowując fakturę wybierałem wcześniej zdefiniowane pozycje z katalogu, do których miałem przypisane konto kosztów lub przychodów i odpowiednie konto ze stawką VAT i dekret tworzył się automatycznie.
Tu SPECYFIKACJE dobrze się sprawdza i działa podobnie tylko niepotrzebne jest to podwójne wchodzenie w nią. Czy nie można tego jakoś zrobić ? Podkreślam, że chodzi o małą firmę usługową (transport krajowy i zagraniczny), która sprzedaje ze stawkami 23 8 i NP i kupuje z takimi stawkami + ZW (transport krajowy i zagraniczny).

Pozdrawiam
jtby

Postprzez Pio » 19.11.2012 18:34

Specyfikację przelicza/dekretuje również pod pewnych zmianach w nagłówku dokumentu i podczas sumowania w RV.
Całkiem możliwe, że wystarczy lekko zmienić kolejność wprowadzania danych.

W stopce vat można stosować wiele pozycji z różnymi kategoriami księgi dokumentów, czyli różnymi kontami kosztowymi.

Przyjrzę się tej szybszej dekretacji z poziomu specyfikacji, ale z tego co pamiętam to powinno działać za pierwszym razem
pod warunkiem, że data księgi dokumentów jest "konkretna" (bez "??").
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez jtby » 19.11.2012 20:34

Daty są zawsze wypełnione. Kolejność kolumn jest inna niż pierwotnie i niektóre ukryte-poustawiałem dla swojej wygody ale zawsze tak robię. Na Vatowcu pracuję z przerwami chyba od 2009 roku i wydaje mi się, że wcześniej nie było tego problemu. Wydaje mi się (pewny nie jestem), że pojawił się przy którejś dogrywce w 2011r, bo istnieje od dawna ale wcześniej nie pisałem Nie wiem, czy to ma znaczenie ale od zawsze stosuję format PK np RZV/mm/rrr, RSV/mm/rrr itd i ustawiam to na automat, a kiedyś wpisywałem ręcznie ale problem chyba już wtedy istniał.
Wiem, jak posługiwać się stopką i dekretować ręcznie ale zawsze jak siadam do jakiegoś programu to przyglądam mu się ile można z niego "wycisnąć", żeby zautomatyzować pracę Po latach meczenia się na starych dosowych programach chcę trochę odpocząć. Jestem po prostu leniem :lol:
Proszę zwrócić uwagę na mój post AUTOMAT: GOTÓWKA DO KASY. W małych firmach rozliczanie wydatków przez zaliczki np. szefa jest wygodniejsze i szybsze, niż generowanie sztucznie RK.
Pozdrawiam
jtby

Postprzez Pio » 04.02.2013 22:28

Temat zamknięty, czy otwarty ?
Pytam bo nie widzę co jeszcze zostało do "obgadania" :)
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez jtby » 04.02.2013 22:56

Działa świetnie tak jak opisałem, tylko wymaga "podwójnego" klikania - w tym problem.
jtby

Postprzez RENIA55 » 11.04.2013 17:58

Księguję w Vat-owcu pełna księgowość fv zaczynam od. Rejestru VAT wprowadzam dane z FV (data+ kontrahent+ kwoty) następnie przyciskam FK i dlaczego nie mam przeniesionego kontrahenta i konta kosztów ?

[i]Proszę pomóżcie mi najlepiej krok po kroku jak prawidłowo zaksięgować fv zakupu, tak abym nie musiała do FK o od nowa wprowadzać 4 i kontrahenta ? Strasznie to jest czasochłonne ;(
Pozdrawiam Renata
RENIA55

Następna

Powróć do FK