Plan kont-kolumna'od którego poziomu synt.'-jak to dziala?

pełna księgowość

Plan kont-kolumna'od którego poziomu synt.'-jak to dziala?

Postprzez iza » 23.07.2009 23:49

Mam taki sobie prosty plan kont, w ktorym grupa 2 to:
2 - Rozrachunki
i konta (wszystki ponizej to syntetyka):
200 - Rozrachunki z dostawcami
201 - Rozrachunki z odbiorcami
220 - Rozrachunki publicznoprawne
221 - Rozrachunki z tyt. ubezpieczeń
222 - Vat nalezny
223 - Vat naliczony
itd.
Oczywiscie jakas tam anlityka wewnatrz jest.

No i automatem kwota z konta 221 sumuje mi sie do konta 220 - inne działaja dobrze.
Probowalam zmieniac kolumny 'od którego poziomu syntetyka, bez sumowania do syntetyki, ale nie uzyskalam efektu takiego zeby powyzsze konta sumowane byly tylko do grupy 2, a nie jedna syntetyka do drugiej.
Co powinnam ustawic na koncie 221 zeby nie sumowalo sie do 220?
Jak dzialają kolumny 'od którego poziomu syntetyka' i 'bez sumowania do syntetyki' ?

Iza
iza
 
Postów: 30
Dołączył: 20.02.2009 03:19

Re: Plan kont-kolumna'od którego poziomu synt.'-jak to dziala?

Postprzez Pio » 25.07.2009 10:23

to jest jednopoziomowa syntetyka
200 - Rozrachunki z dostawcami
201 - Rozrachunki z odbiorcami
220 - Rozrachunki publicznoprawne
221 - Rozrachunki z tyt. ubezpieczeń
222 - Vat nalezny
223 - Vat naliczony
czyli albo blokujemy w stałych programu syntetykę wielopoziomową (szkoda), albo przy koncie np. 200 wpisujemy do kolumny "sp" liczbę 3
Czy nie lepiej tak zdefiniować plan kont np.
200 - rozrachunki
201 - Rozrachunki z dostawcami
202 - Rozrachunki z odbiorcami
220 - Rozrachunki publicznoprawne
222 - Vat nalezny
223 - Vat naliczony
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2312
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Plan kont-kolumna'od którego poziomu synt.'-jak to dziala?

Postprzez marta » 04.08.2009 22:13

W takim razie mam pytanie dlaczego mając plan kont:

011 S
0111 A
0111001 A
0111002 A
0111003 A

Na koncie 0111 = 0111001+0111002+0111003 mam poprawną sumę z kont podrzędnych, a konto 011 Syntetyczne sumuje mi wartości z wszystkich kont analitycznych , czyli dostaje 011 = 0111 + 0111001 + 0111002+ 011103, co w sumie jest błędem.
Jak zaznaczyć kolejne poziomy analityki?
Jak działa sumowanie na kontach jest ustawię sp na 3?, bo w moim przypadku nic nie zmieniło.
Czy można użyć parametru bs w takich przypadkach, czy dotyczy to tylko kont pozabilansowych?
Jak działa blokada syntetyki wielopoziomowej?
marta
 
Postów: 26
Dołączył: 20.07.2009 13:52

Re: Plan kont-kolumna'od którego poziomu synt.'-jak to dziala?

Postprzez Pio » 04.08.2009 22:34

W vatowcu jest podział na konta syntetyczne i analityczne.
Za analityczne vaciak uznaje konta księgowe, na które odbywa się księgowanie, a za syntetyczne - konta zbiorcze.
Vaciak zatem obsługuje dowolnie rozbudowane "drzewo" planu kont, o wiele poziomów kont syntetycznych, na których
występuje analityka np.

011 S
0111 S
0111001 A
0111002 A
0111003 A
0112 S
0112001 A
0112002 S
01120021 A
01120022 A
...

Zostały wprowadzone jednak dwa wyjątki od tej pięknej reguły:
1. o ile konto syntetyczne nie zawiera analityki, można na nie księgować
2. można wskazać konto syntetyczne nie wynikające ze struktury "drzewa"

z 1. korzystają głównie fundacje/stowarzyszenia/....
z 2. firmy zagraniczne lub z kapitałem zagranicznym
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2312
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Plan kont-kolumna'od którego poziomu synt.'-jak to dzial

Postprzez i.grochowski » 27.07.2015 21:12

Szanowny Panie,
Proszę niech Pan wyjaśni dokładnie, co oznacza "od którego poziomu syntetyka".
Proponuje Pan wpisywać od poziomu 3, nie wiem, który to jest.
Czy jest poziom 0 (zero), czy może poziomy zaczynają się od innej wartości, może od 1 (jeden)?
W Pana przykładzie bardzo proszę niech Pan obok kont syntetycznych wpisze ich poziomy.
Czy te poziomy odnoszą się do nr konta, tj. poziom (najwyższy lub najniższy, nie wiem) ale ten z nr 011 S to poziom zero, czy pierwszy,
bo do niego jak się domyślam będą się sumowały wszystkie poniższe konta syntetyczne?
Czy każde konto syntetyczne musi mieć wpisane "od poziomu"?

011 S - poziom ?
0111 S - poziom ?
0111001 A
0111002 A
0111003 A
0112 S - poziom ?
0112001 A
0112002 S - poziom ?
01120021 A
01120022 A

Pozdrawiam,
Grochowski Ireneusz
i.grochowski
 
Postów: 9
Dołączył: 26.07.2015 07:26

Re: Plan kont-kolumna'od którego poziomu synt.'-jak to dzial

Postprzez ANNAB_21 » 20.11.2016 15:13

Witam nie grają mi sumy kont syntetycznych i analitycznych. Mogę prosić kogoś o pomoc. Bardzo mi zależy na szybkim wyjaśnieniu.

Z góry dziękuję
ANNAB_21
 
Postów: 6
Dołączył: 13.11.2016 19:54

Re: Plan kont-kolumna'od którego poziomu synt.'-jak to dzial

Postprzez Savek » 18.07.2018 00:28

Czy ten problem już ktoś wyjaśnił. Mam u siebie to samo i nie mogę nic z tym zrobić. W BO zeruje się sumy kont analitycznych ale nie zerują się sumy kont syntetycznych.
Proszę o podpowiedź.
Savek
 
Postów: 28
Dołączył: 28.01.2017 20:26

Re: Plan kont-kolumna'od którego poziomu synt.'-jak to dzial

Postprzez Pio » 25.07.2018 06:29

menu FK->Dziennik Chronologiczny

.. tam od wczesnych okresów guzik "Sumuj" i wyjdzie gdzie jest błąd w księgowaniu
a oprócz tego menu System->Zdarzenia->FK - powinny być komunikaty.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2312
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław


Powróć do FK

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość