No dobra... wygląda na to, że jakimś cudem doszedłem do satysfakcjonujących wyników. Niestety nie mam pewności, czy prawidłowych względem wszelkich zasad księgowych.
Po pierwsze dane nie były uwzględniane w tabeli VATUEU, bo Kategoria RV nie miała zaznaczonej opcji VATeuU - mogłoby się wydawać, że opis tej kategorii sugeruje, że tak oznaczona sprzedaż zostanie uwzględniona tam gdzie trzeba.
Samo zaznaczenie tej opcji nie wystarczyło. Wykonałem serię przeliczeń, reindeksacji i w końcu, za którymś razem dane trafiły do tabeli
Potem wygenerowałem eksport, otowrzył się plik pdf z eDeklaracji i... oczywiście błędy, że coś mu się nie zgadza, jakieś schemy itp itd.
Postanowiłem spróbować dotrzeć do prawdy.
Pobrałem schemat dokumentu z podatki.gov.pl. Chciałem go jakoś zaimportować do VATowca, ale nie do końca jest jasne jak to zrobić. Na deklaracji VAT-UE(5) -> Import xsd absolutnie niczego nie zmienił. Drążyłem dalej... Raporty XML, tam skopiowałem definicję VAT-UE(5). To był dobry pomysł. Oczywiście w Deklaracjach XML import xsd niczego nie zmienia - dla nowej kopii. Dlatego dwie pozycje poprawiłem ręcznie xmlns i xmlns:etd.
Kolejna próba wygenerowania deklaracji zakończyła się pełnym sukcesem.
Mam nadzieję, że komuś to pomoże
Niestety nie mam bladego pojęcia jak wyeksportować definicję XML jaką przygotowałem, albo jak spowodować żeby została dodana do oficjalnej "Dogrywki". Może warto pomyśleć nad opcją "Eksport definicja XML"?