Pio napisał(a):Etap pierwszy, kody magazynów w Słowniki->Kompletacja
Działa Czekam z niecierpliwością na resztę.
Pio napisał(a):Jeszcze nie ma obsługi tych kodów podczas produkcji, trwa praca koncepcyjna
Jeśli nie jest to problem, czy prace koncepcyjne mogą również objąć kwestię ilości produkowanego towaru?
W tej chwili w nagłówku w kolumnie ilość podaje się ile sztuk towaru wyprodukujemy na podstawie receptury.
Kolumna kontrola zawiera ilość towaru do sprawdzenia. Może dodać tam kolumnę produkcja. Oznaczałaby ona ilość wyprodukowanego towaru po naciśnięciu przycisku produkcja.
Zwiększy to uniwersalność rozwiązania. Będzie można definiować kompletacje dla x sztuk, a produkować również ich wielokrotności.
Oczywiście automatyczna kompletacja pomijałaby tą kolumnę.
Przy okazji wyjaśnię jeszcze jeden poruszony temat
Pio napisał(a):Rex napisał(a):Ok. W międzyczasie próbowałem zastosować przeliczanie jednostek (metry
na centymetry).
Podczas kontroli prawidłowo przelicza ilość, ale błędnie wylicza
braki.
Jednak po zmianach w stałych nie jest mi to już potrzebne.
Jakie braki ?
Poniżej zrzut ekranu. Towar, w tym przypadku rura aluminiowa, składowana jest na magazynie w metrach. Jednak jej zużycie to 25 cm.
W związku z tym na karcie towaru dodałem przeliczanie jednostek z metrów na centymetry.
W kompletacji dodałem towar i jako jednostkę wybrałem centymetry.
Jak widać podczas kontroli prawidłowo zostało przeliczone to na metry. Prawidłowo wyświetla się stan. Tylko wyskakuje dziwny brak.
Dodaję to tylko jako ciekawostkę, ponieważ po zmianie ilości miejsc po przecinku w kolumnie Ilość towaru nie jest mi to obecnie potrzebne.
Pozdrawiam
Rex