Produkcja/kompletacja

Produkcja/kompletacja

Postprzez Rex » 14.04.2008 23:25

Witam,

Poniższy wątek jest kopią tego, który założyłem na liście dyskusyjnej Google. Został przeniesiony na forum aby zapewnić jednolitość tematu i przejrzystość.
Mam nadzieję, że przyda się komuś w przyszłości.

Pozdrawiam
Rex
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Re: Produkcja/kompletacja

Postprzez Rex » 14.04.2008 23:26

Witam,

Po długiej przerwie postanowiłem powrócić do tematu produkcji w
Vatowcu. Na obecnym etapie opcja ta jest mi już niezbędna :)

Wykonałem kilka prób wpisując specyfikację produkcji ręcznie, jak
również wprowadzając zlecenia produkcyjne za pomocą kompletacji. Mam
kilka pytań, które pojawiły się do tej pory:

1.) Czy gdzieś można ustawić dokładność z jaką podaje się ilości
składników w kompletacji? Nie mogę wpisać więcej niż jedno miejsce po
przecinku, a potrzebowałbym dwa (np.: składnik jest na magazynie w
metrach, ale zużywany jest w cm).
2.) Pojawiały się na grupie głosy aby produkcja miała swoje
odzwierciedlenie w zapisach RW/PW dla poszczególnych magazynów. Z tego
co widzę obecnie takich zapisów nie ma. Domyślam się, że p. Piotr
unika tego ze względu na powielanie zapisów z produkcji. Uważam
jednak, że pozwoli to na bardziej przejrzysty wgląd w to co dzieje się
na danym magazynie (wszystkie operacje w jednym miejscu).
Czy są tu planowane jakieś zmiany?
3.) Do czego w praktyce służy kolumna "z" w Produkcji. Jest tam opis,
że po zaznaczeniu kompletacja utworzy nową (domyślam się, że nową
kartę produkcji). Jednak nawet jeśli pole to nie jest zaznaczone, to
ponowne uruchomienie kompletacji dodaje nową kartę produkcji, a nie
uzupełnia istniejącą.

4.) Podczas prób miałem taki przypadek:
Wprowadziłem ręcznie kartę produkcji. Uzupełniłem nagłówek (data,
numer pojawił się automatycznie) i wybrałem specyfikację. Na pierwszej
pozycji wprowadziłem gotowy produkt (jako przychód), a na dwóch
kolejnych składniki (rozchód). Wartość przychodu nie pokrywała się z
rozchodem. Wybrałem kontrolę aby zobaczyć jak zadziała mechanizm.
Program coś poprzeliczał, ale nie zauważyłem aby zmienił wartości
pozycji (tak aby suma wyniosła zero). Chciałem usunąć całość a tu
komunikat: "Nie udało się bo towar został częściowo lub w całości
sprzedany".
Udało mi się usunąć składniki w specyfikacji, jednak gotowego wyrobu
już nie.
W międzyczasie nic z gotowymi produktami nie robiłem. Na magazynie nic
nie przybyło.
Czy coś zrobiłem źle?

5.) Podczas powyższych prób zauważyłem, że program zmienił mi cenę
sprzedaży netto i ewidencyjną, na równą kosztom produkcji. Mogę
zrozumieć zmianę ceny ewidencyjnej. Dlaczego jednak zmienia się cena
sprzedaży?? Przyznam, że nie jest to pierwszy przypadek, gdy cena
sprzedaży zmienia się w sposób przeze mnie nie zamierzony. To samo
miało miejsce, gdy zamiast produkcji przyjmowałem towar na PW (nie
zawsze).
Przyznam, że jest to trochę irytujące. Nie wyobrażam sobie panowania
nad tym przy większej ilości towarów.
Gdzie tkwi mój błąd w posługiwaniu się programem?

Pozdrawiam
Rex

Ps. Zauważyłem, że przy przeliczaniu miar dla towarów operacja działa
poprawnie tylko, gdy używa się kropki, a nie przecinka, do oznaczania
części ułamkowych (przeliczanie jednostek i miar w KTiU). Czy tak ma
być?
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Re: Produkcja/kompletacja

Postprzez Rex » 14.04.2008 23:27

Piotr Kowaluk:
Rex napisał(a):>1.) Czy gdzieś można ustawić dokładność z jaką podaje się ilości
>składników w kompletacji? Nie mogę wpisać więcej niż jedno miejsce po
>przecinku, a potrzebowałbym dwa (np.: składnik jest na magazynie w
>metrach, ale zużywany jest w cm).


System->Stałe programów-> dla wszystkich->Cyfry dziesiętne w ilości towaru
(0 do 4).

Rex napisał(a):>2.) Pojawiały się na grupie głosy aby produkcja miała swoje
>odzwierciedlenie w zapisach RW/PW ..Czy są tu planowane jakieś zmiany?


tak

Rex napisał(a):>3.) Do czego w praktyce służy kolumna "z" w Produkcji. Jest tam opis,
>że po zaznaczeniu kompletacja utworzy nową (domyślam się, że nową
>kartę produkcji). Jednak nawet jeśli pole to nie jest zaznaczone, to
>ponowne uruchomienie kompletacji dodaje nową kartę produkcji, a nie
>uzupełnia istniejącą.


zależy jeszcze co było w produkcji

Rex napisał(a):>4.) ...W międzyczasie nic z gotowymi produktami nie robiłem. ..
>Czy coś zrobiłem źle?


nie wiem, trzeba sprawdzić historię produktu

Rex napisał(a):>5.) Podczas powyższych prób zauważyłem, że program zmienił mi cenę
>sprzedaży netto i ewidencyjną, na równą kosztom produkcji. Mogę
>zrozumieć zmianę ceny ewidencyjnej. Dlaczego jednak zmienia się cena
>sprzedaży??


..w produkcji nie ma sprzedaży.
Wartość produktu to suma składników wśród których może być usługa.
Cena sprzedaży jest ustalana już dla produktu podczas sprzedaży lub
w katalogu towarów i usług ceny 1 do 6.

Rex napisał(a):>Ps. Zauważyłem, że przy przeliczaniu miar dla towarów operacja działa
>poprawnie tylko, gdy używa się kropki, a nie przecinka, do oznaczania
>części ułamkowych (przeliczanie jednostek i miar w KTiU). Czy tak ma
>być?


Tak, przecinek w formułach jest zarezerwowany dla funkcji jako separator
parametrów funkcji.

pozdrówka
Ostatnio edytowany przez Rex, 15.04.2008 00:21, edytowano w sumie 1 raz
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Re: Produkcja/kompletacja

Postprzez Rex » 14.04.2008 23:28

Witam,

Piotr Kowaluk napisał(a):> System->Stałe programów-> dla wszystkich->Cyfry dziesiętne w ilości towaru
> (0 do 4).


Ok. W międzyczasie próbowałem zastosować przeliczanie jednostek (metry
na centymetry).
Podczas kontroli prawidłowo przelicza ilość, ale błędnie wylicza
braki.
Jednak po zmianach w stałych nie jest mi to już potrzebne.

Piotr Kowaluk napisał(a):> >3.) Do czego w praktyce służy kolumna "z" w Produkcji.
> zależy jeszcze co było w produkcji


Nic, oprócz tego jednego produktu. Czy może Pan przybliżyć jak
prawidłowo używać tego pola?

Piotr Kowaluk napisał(a):> >4.) ...W międzyczasie nic z gotowymi produktami nie robiłem. ..
> >Czy coś zrobiłem źle?
> nie wiem, trzeba sprawdzić historię produktu


W historii nic nie ma na ten temat. Jest wcześniejsza sprzedaż, a
ostatni zapis to produkcja.
Problem jednak rozwiązałem. Po weryfikacji w zestawieniu magazynów
produkt się pojawił i można go było usunąć z karty produkcji, a
później całą kartę.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Rex, 15.04.2008 00:23, edytowano w sumie 1 raz
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Re: Produkcja/kompletacja

Postprzez Rex » 14.04.2008 23:28

Jeszcze jedna sprawa:

Wykonałem przesunięcie materiałów między magazynami (MM z magazynu A
do magazynu B i C), zgodnie z opisem jaki tu znalazłem (w specyfikacji
rozchód z jednego magazynu i przychód na drugi).
W zestawieniach magazynów do których wykonałem przesunięcie materiały
pojawiają się prawidłowo. Natomiast w zestawieniu magazynu, z którego
to przesunięcie było wykonywane materiały również się pojawiają tylko,
że ze stanem zerowym.
Chyba nie powinny być wykazywane?

Mam też problem z kompletacją dla tych przesuniętych materiałów.
Podczas kontroli w zestawieniu pojawiają się braki na magazynie A,
chociaż surowce są na magazynie B.
Czy w kompletacji można jakoś wymusić aby przy produkcji towaru
surowce były pobierane z konkretnego magazynu?

Pozdrawiam
Rex
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Re: Produkcja/kompletacja

Postprzez Rex » 14.04.2008 23:29

Wykonałem kilka prób i okazało się, że kompletacja nie radzi sobie z
przesuwaniem towarów między magazynami.
Oto przykład:

1.) Definiuje towar w kompletacji. Wszystkie składniki pobieram z
magazynu A.
2.) Wykonuję sprawdzenie - jest ok.
3.) Dokumentem MM przesuwam jeden ze składników z magazynu A na B
4.) Wykonuję sprawdzenie - braki na magazynie A

Aby to naprawić wystarczy wejść do zestawienia magazynu A i usunąć
pozycję z przesuniętym składnikiem (wyświetla się tam ze stanem
zerowym - dlaczego?)
Teraz jak wykonamy sprawdzenie kompletacji jest ok.

Próbujemy dalej. Usuwamy dokument MM. Towar "powrócił" do magazynu A.
Kontrola kompletacji - brak składnika na magazynie B.
Problem rozwiązuje się tak samo jak wyżej.

Wychodzi na to, że są problemy ze stanami zerowymi.
Nie wiem czy sprawdzenie szuka materiałów po całej firmie, ale wygląda
na to, że tak.

Mam propozycję, aby przy definiowaniu kompletacji można było wybierać
magazyn docelowy produktu i źródłowe surowców (mogę mieć magazyn, z
którego nie chcę pobierać surowców). Przecież przy używaniu Produkcji
podaje się magazyny
Natomiast jeżeli użytkownik zostawi pola magazynów puste to program
mógłby szukać wszędzie (pod warunkiem, że poradzi sobie z w/w
sytuacją)

Pozdrawiam
Rex
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Re: Produkcja/kompletacja

Postprzez Rex » 14.04.2008 23:30

Piotr Kowaluk:

Rex napisał(a):>Chyba nie powinny być wykazywane?


Towary ze stanem zerowym są wykazywane na magazynie,
taka jest właściwość programu i zostawiam tutaj wolną rękę
użytkownikowi, czy ma być widoczny, bo może go usunąć.

Podczas wyboru towaru magazynowanego można włączyć filtr
na pozycje niezerowe.

Rex napisał(a):>Mam też problem z kompletacją dla tych przesuniętych materiałów.
>Podczas kontroli w zestawieniu pojawiają się braki na magazynie A,
>chociaż surowce są na magazynie B.
>Czy w kompletacji można jakoś wymusić aby przy produkcji towaru
>surowce były pobierane z konkretnego magazynu?


Tak, można.
Czynności w oknie Kompletacja służą głównie do kontroli,
a faktyczny proces odbywa się albo ręcznie w oknie Produkcja,
albo po włączeniu autokompletacji, ale też w sumie w oknie Produkcji.

--
pozdr.
Ostatnio edytowany przez Rex, 15.04.2008 00:25, edytowano w sumie 1 raz
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Re: Produkcja/kompletacja

Postprzez Rex » 14.04.2008 23:31

Piotr Kowaluk:

Rex napisał(a):>Wykonałem kilka prób i okazało się, że kompletacja nie radzi sobie z
>przesuwaniem towarów między magazynami.
>1.) Definiuje towar w kompletacji. Wszystkie składniki pobieram z
>magazynu A.
>2.) Wykonuję sprawdzenie - jest ok.
>3.) Dokumentem MM przesuwam jeden ze składników z magazynu A na B
>4.) Wykonuję sprawdzenie - braki na magazynie A


Przepraszam, ale nie rozumiem, czy to nie jest podbieranie towaru :)

Sprawdzę cały proces produkcji z automatyczną kompletacją.

Rex napisał(a):>Podczas kontroli prawidłowo przelicza ilość, ale błędnie wylicza braki.


Jakie braki ?

Rex napisał(a):>> >3.) Do czego w praktyce służy kolumna "z" w Produkcji.
>> zależy jeszcze co było w produkcji
>Nic, oprócz tego jednego produktu. Czy może Pan przybliżyć jak
>prawidłowo używać tego pola?


Produkcja odbywa się w Dokumenty->Produkcja,
od tego miejsca się zaczyna i kończy.
Bywa jednak, że są wykonywane produkcje w/g pewnych szablonów.
Dlatego jest możliwość zdefiniowania takiego szablonu produkcji w
Słowniki->Kompletacja.
Ogólnie, to wszystkie opcje w menu Słowniki służą do ustawień, a nie
rutynowych czynności.

Idąc dalej, mamy już pewien zestaw narzędzi: Produkcja i Kompletacja.
Włączając automatyczną kompletację program (automat) łączy działania tych
narzędzi.

Kolumna "z" służy do zamknięcia/zakończenia produkcji dla automatu.
Po zamknięciu automat utworzy nowy dokument produkcji,
a jeśli nie będzie zamknięta, to będzie ją modyfikował do potrzeb produkcji.

--
pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Rex, 15.04.2008 00:26, edytowano w sumie 1 raz
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Re: Produkcja/kompletacja

Postprzez Rex » 15.04.2008 00:18

Piotr Kowaluk napisał(a):>Wykonałem kilka prób i okazało się, że kompletacja nie radzi sobie z
>przesuwaniem towarów między magazynami (...)
Przepraszam, ale nie rozumiem, czy to nie jest podbieranie towaru :)
Sprawdzę cały proces produkcji z automatyczną kompletacją.


Sam sobie raczej towaru nie mogę podbierać ;)
Myślę, że należy się kilka słów wyjaśnienia. Poniżej fragment naszej dyskusji na Google z roku 2007 oraz to co znalazłem w innym wątku:
Powinien on wiele wyjaśnić osobom próbującym uruchomić produkcję.

Piotr Kowaluk napisał(a):Produkcja i automatyczna produkcja to dwa oddzielne zagadnienia.

Automatyczna wykona się po spełnieniu warunków:
1. jest to rozchód
2. ilość dostępna na magazynie jest mniejsza od ilości potrzebnej
3. jest włączona automatyczna kompletacja w stałych programu
4. jest zdefiniowany komplet w Słowniki->Kompletacja

>Jak (krok po kroku) uruchomić w programie produkcję towaru?

Produkcja:
1. menu Dokumenty->Produkcja
2. dodajemy nową pozycję za pomocą guzika [Dodaj] lub klawisza [Ins]
3. wypełniamy dane dla nowej pozycji - to nagłówek dokumentu
4. klikamy na guzik [Specyfikacja]
a) wykonujemy rozchody (w kolumnie Z literka "R") składników
produkcji, składnikiem może być towar magazynowany, czyli
ze wskazaniem magazynu w kolumnie "M"
c) dodajemy produkt, który może być towarem magazynowanym
(nie musi) ze wskazaniem magazynu przychodu
5. zamykamy specyfikację, produkcja zakończona

ad. 4.a magazynem może być magazyn o nazwie "produkcja w toku"
i wówczas żeby produkty gotowe mogły pojawić się np.
w magazynie "do sprzedaży", to wystarczy je przesunąć na pomocą
MM (dokumenty MM zawiera przynajmniej dwie pozycje w specyfikacji,
R - rozchód i P - przychód)
--------------------------------------------------------------------------------
Jak wiadomo, kompletacja należy do bardzo złożonych procesów,
w dużym skrócie oprogramowanie uruchamia produkcję.

Założenia wstępne:
- uruchamia się po spełnieniu kilku warunków:

1. jest zdefiniowana kompletacja w Słowniki->Kompletacja
2. brakuje na stanie potrzebnego produktu
3. włączono stałą "Czy automatyczna kompletacja ?"

- produkcja dojdzie do skutku po spełnieniu powyższych warunków
oraz jeśli są na stanie składniki produkcji

- w Dokumenty->Produkcja będą się pojawiać odpowiednie dokumenty

- każdy dokument ma dodatkową opcję w kolumnie "z"
( "Czy produkcja zakończona ?" )
o ile nie jest zakończona, będzie odpowiednio modyfikowana,
a jak ją zakończymy (zaznaczymy w kol."z"), to zostanie utworzony nowy
dokument

- do celów automatycznej kompletacji powstało nowe okienko
Słowniki->Jednostki miary
zawierające kolumnę z definicją precyzji, po prostu program musi widzieć
jaka jest
najmniejsza jednostka, np. dla "szt" =0, "kg"=3, itd.
(okienko z czasem będzie rozbudowywane)


Na dzień dzisiejszy interesuje mnie sama produkcja.
Uważam, że automatyczna produkcja, chociaż pewnie bardzo dla niektórych przydatna, jest trochę oderwana od rzeczywistości.
Automat jak tylko pojawi się brak zdejmuje surowce z magazynu i wstawia gotowy wyrób. Możemy sprzedawać...
W praktyce jednak produkcja trochę trwa.
Chciałbym aby u mnie wyglądało to następująco.

1.) Brak towaru na magazynie
2.) Sprawdzam, czy mam wszystkie składniki (za pomocą przycisku "Kontrola" znajdującego się w Słowniki -> Kompletacja)
3.) Tworzę zlecenie produkcji - ręcznie, nie automatycznie :!: (za pomocą przycisku "Produkcja" znajdującego się w Słowniki -> Kompletacja)
W tym momencie program zdejmuje składniki i na magazynie "produkcja w toku" pojawia się wyrób. Gdy faktyczna produkcja dobiegnie końca dokumentem MM przenoszę towar do magazynu, z którego prowadzę sprzedaż.

Co mi daje powyższe rozwiązanie?
-Po pierwsze porządek. Wiem ile składników mam na półce w magazynie, ile znajduje się poza magazynem na montażu. Wiem na ile wyrobów i kiedy mogę na nie liczyć.
-Po drugie doskonale działają wtedy stany minimalne. Rozpoczynam produkcję, a program mnie informuje, że czas już zamawiać. Mogę zrobić to z wyprzedzeniem sprawdzając ceny u różnych dostawców.
-Po trzecie nie muszę ręcznie wypełniać specyfikacji na karcie produkcji. Wystarczy ustawienie ilości i jedno kliknięcie w oknie kompletacji.

Czego brakuje mi w obecnym rozwiązaniu?
Przede wszystkim definiowania na etapie receptury magazynów źródłowych dla składników i docelowego dla wyrobu. Dodatkowe pola (tak jak w specyfikacji na karcie produkcji). Jeśli będą puste to program może szukać po wszystkich magazynach. Warunkiem jest aby radził sobie ze stanami zerowymi.
Według moich obserwacji na dzień dzisiejszy szuka na pierwszym magazynie:
- jeśli znajdzie to ok
- jeśli nie znajdzie to przechodzi do następnego magazynu
- jeśli znajdzie, ale ze stanem zerowym to wykazuje brak (nawet jeśli gdzie indziej składnik jest)
- jeśli nigdzie nie znajdzie, to wykazuje brak w przedsiębiorstwie.

Mam nadzieję, że jasno opisałem o co mi chodzi :)

Pozdrawiam
Rex
Rex
 
Postów: 27
Dołączył: 14.04.2008 23:11

Re: Produkcja/kompletacja

Postprzez Pio » 15.04.2008 13:55

dogrywka

Etap pierwszy, kody magazynów w Słowniki->Kompletacja

Jeszcze nie ma obsługi tych kodów podczas produkcji, trwa praca koncepcyjna ;)
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2537
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Następna

Powróć do Produkcja

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

cron