Znowu kwiatki w podliczaniu faktur

Znowu kwiatki w podliczaniu faktur

Postprzez edi67 » 24.09.2009 19:01

Witam, znowu mam kwiatki w podliczaniu danych na fakturze, poszło to do klienta i zapłacił "trochę" mniej....

W załączeniu specyfikacja faktur - w pierwszej niby wszystko ok, ale jeśli ręcznie podliczy się słupki, to sumy wartości VAT i Brutto nie zgadzają się ze specyfikacją.

Podobnie w drugiej fakturze podsumowanie w stopce jest mniejsze niż wartości poszczególnych wierszy...
Wszystko to dzieje się w Zamówieniach, skąd wystawiamy faktury proforma..
Załączniki
Vatowiec-faktura-2b.jpg
Vatowiec-faktura-2b.jpg (8.16 KIB) Obejrzany 11205 razy
Vatowiec-faktura-2a.jpg
Vatowiec-faktura.jpg
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Znowu kwiatki w podliczaniu faktur

Postprzez Pio » 25.09.2009 16:39

Czy dotyczy wyłącznie zamówień ?

Jak widać z jakiegoś powodu brakuje w podsumowaniu jednej pozycji na kwotę vat 1298.
Czy można prosić o sprawdzenie, czy występuje ta pozycja na fakturze pierwotnej (nie została dopisana),
a może jest informacja w logu co się działo z tą pozycją. Po prostu proszę zerknąć na nią.

Są bardzo małe szanse, żeby podczas sumowania specyfikacji zamówienia jedna pozycja została pominięta,
wydaje się wręcz, że nie możliwe, ponieważ sumowanie odbywa się tak jak widać na ekranie.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2443
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Znowu kwiatki w podliczaniu faktur

Postprzez edi67 » 29.09.2009 08:59

Pio napisał(a):Czy dotyczy wyłącznie zamówień ?

Jak widać z jakiegoś powodu brakuje w podsumowaniu jednej pozycji na kwotę vat 1298.
Czy można prosić o sprawdzenie, czy występuje ta pozycja na fakturze pierwotnej (nie została dopisana),
a może jest informacja w logu co się działo z tą pozycją. Po prostu proszę zerknąć na nią.


Wrzuciłem specyfikację 2 faktur:

1) W specyfikacji Vatowiec-faktura (ostatni plik jpg) do podsumowania nie została wliczona wartość VAT 1298 do kwoty podatku VAT oraz kwoty brutto.

2) W specyfikacjach Vatowiec-faktura-2 (2 pierwsze pliki jpg) do podsumowania nie został wliczony cały wiersz na kwotę 240 zł netto, 292,80 zł brutto.
Ponadto z jeszcze mniej wiadomych powodów, kwota VAT jest pomniejszona o 7 groszy.

To są zrzuty z faktur pierwotnych - tzn. z faktur utworzonych w Zamówieniach.
Najpierw utworzyliśmy Zamówienie, na jego podstawie wydruk do faktury proforma, która została wysłana do klienta. Po opłaceniu zamówienie zostało zaimportowane do Rejestru VAT, gdzie wszystko zostało policzone poprawnie i wyszło, że klient niedopłacił kwot, które nie zostały podliczone w podsumowaniu.

W obu przypadkach są 2 pozycje o takiej samej kwocie VAT, w specyfikacji wszystko wygląda ok - tym bardziej, że wszystkie pozycje są widoczne się na wydruku, któreś z nich nie są po prostu zliczane w podsumowaniu. Dodatkowo występuje jeszcze pomniejszenie o 7 groszy, które już z niczego nie wynika.

W logu jest tylko jedna informacja o zmianie SV pozycji w dokumencie importowanym (podane nr zamowienia / nr faktury VAT) z na 22.
To dlatego, bo jedna z pozycji netto 5900 zł nie miała przydzielonej stawki VAT i początkowo nie miała wprowadzonej żadnej wartości.
Przy okazji, można wprowadzić jakieś zabezpieczenie, żeby nie dało się takiego dokumentu bez żadnej wartości VAT w ogóle wydrukować (a daje się wydrukować taki dokument).

Pio napisał(a):Są bardzo małe szanse, żeby podczas sumowania specyfikacji zamówienia jedna pozycja została pominięta,
wydaje się wręcz, że nie możliwe, ponieważ sumowanie odbywa się tak jak widać na ekranie.


Zgadzam sie, dobrze byłoby, żeby było to niemożliwe, ale jak widać na załączonych zrzutach w naszym przypadku niemożliwe się stało i podsumowania są niezgodne z sumami poszczególnych wartości w wierszach.

Problemy z podsumowaniem występują w Zamówieniach, po imporcie do Rejestru VAT sumy były poprawne.
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Znowu kwiatki w podliczaniu faktur

Postprzez Pio » 29.09.2009 21:59

Dogrywka.

Wykonałem w zamówieniach następujące poprawki:
1. jeśli z jakiegoś powodu, np. zmiana LP, nie policzy jakiejś pozycji, to powtarza, do bólu
2. jeśli brakuje stawki vat, to odczytuje z katalogu towarów i usług, a jak i tam nie ma, to przyjmuje standard 22% - zapisuje do specyfikacji zamówienia

poprawki powinny zapewnić poprawne sumowanie.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2443
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Znowu kwiatki w podliczaniu faktur

Postprzez edi67 » 30.09.2009 13:01

Pio napisał(a):
Wykonałem w zamówieniach następujące poprawki:
1. jeśli z jakiegoś powodu, np. zmiana LP, nie policzy jakiejś pozycji, to powtarza, do bólu


To może być min. przyczyna, bo przy zmianie LP poszczególnych pozycji pojawiają się podwójne numery (np dwa razy występuje 6).
Po dogrywce numery LP nadal same nie aktualizują się i nie bardzo przeliczało mi to zamówienie w którym był błąd.
Dopiero przyciśnięcie przycisku Kontrola spowodowało, że stopka przeliczyła się poprawnie.

Pio napisał(a):2. jeśli brakuje stawki vat, to odczytuje z katalogu towarów i usług, a jak i tam nie ma, to przyjmuje standard 22% - zapisuje do specyfikacji zamówienia
poprawki powinny zapewnić poprawne sumowanie.



Można ew. wyświetlać alert, że np. pozycja 6 nie ma przypisanej stawki VAT.
Ale wpisywanie domyślnej 22% jest lepszym wyjściem niż drukowanie zamówienia w ogóle bez stawki.
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Znowu kwiatki w podliczaniu faktur

Postprzez Pio » 30.09.2009 21:04

ad.1 poprawione, dogrywka
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2443
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Znowu kwiatki w podliczaniu faktur

Postprzez edi67 » 10.11.2009 17:24

Znowu mam problem - zrzut specyfikacji Zamowienia - brakuje kilku groszy w stawce VAT i kwocie brutto.
Załączniki
vatowiec-zam.jpg
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Znowu kwiatki w podliczaniu faktur

Postprzez Pio » 13.11.2009 01:04

Widzę, że w podsumowaniu. Czy można prosić o sprawdzenie logu zmian, jakie były wcześniejsze wartości cen i ilości ?
Chcę dojść, czy to efekt zbyt szybkiego zamknięcia okna, czy też coś innego.
Jeśli to pierwsze, to dodam przeliczenie zamówienia przed wydrukiem.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2443
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Znowu kwiatki w podliczaniu faktur

Postprzez edi67 » 16.11.2009 17:25

Pio napisał(a):Widzę, że w podsumowaniu. Czy można prosić o sprawdzenie logu zmian, jakie były wcześniejsze wartości cen i ilości ?
Chcę dojść, czy to efekt zbyt szybkiego zamknięcia okna, czy też coś innego.
Jeśli to pierwsze, to dodam przeliczenie zamówienia przed wydrukiem.



Tylko jak to sprawdzić?

Chodzi o System > Zdarzenia > Zamówienia? - tam mam pusto, żadnych wpisów w ciągu ostatnich 2 miesięcy.

Jeśli chodziło o historia.txt to dziś wgrałem nową wersję, co prawdopodobnie powoduje wyczyszczenie historii?

Te problemy z wyliczeniami w zamówieniach najczęściej dotyczą małych kwot (trudnych przez to do zauwazenia) i wychodza w momencie importu do RV i próbie rozliczenia wpłaty - nie zgadza sie z kwotą do zapłacenia w RV.
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Znowu kwiatki w podliczaniu faktur

Postprzez Pio » 19.11.2009 18:23

W okienku specyfikacji zamówienia, prawy mychy -> Zmiany
(o ile w stałych jest włączony log zmian, ilość dni logu zmian)
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2443
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Następna

Powróć do Zamówienia

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość