Windows 7

Wszystkie sprawy związane z MS Windows

Windows 7

Postprzez Dor73 » 14.04.2010 21:51

Witam:) Czy ten program działa z Windows 7 wersja 64-bitowa ???
Dor73
 
Postów: 1
Dołączył: 09.04.2010 14:54

Re: Windows 7

Postprzez edi67 » 16.04.2010 13:15

Dor73 napisał(a):Witam:) Czy ten program działa z Windows 7 wersja 64-bitowa ???


Zdaje się, że sam Vatowiec działa, tylko są problemy z eksportem do IPS (Druki IPS nie działają pod 64bitami ani pod wine).
Więcej: http://vatowiec.wik.is/FAQ#Instalacja_i ... e_programu
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Windows 7

Postprzez Pio » 03.05.2010 18:27

W Systemie Windows 7 64 bity, działa wszystko, włącznie z IPS w Windows XP Mode.
Programy z pakietu działają bez emulacji XP w systemach 64 bity, ale bez IPSów, które są 16 bitowe.

Jak ma być uruchamiany komplet, to dosyć prosto robi się to w XP Mode. Dzisiaj zakończyłem gruntowne testy w Windows 7 Ultimate 64 bity.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2396
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Windows 7

Postprzez Pio » 16.06.2010 13:27

cd.

Jak już mamy zainstalowane Windows virtual PC, w menu Start pojawi się Windows virtual PC->Windows XP Mode, które uruchamiamy.
Pojawi się okienko z Windows XP, tam mamy komplet podstawowego oprogramowania systemowego i jest możliwość instalowania nowego.
Pobieramy instalkę vaciaka i uruchamiamy, pojawią się skróty na pulpicie tego wirtualnego środowiska.
Vatowiec nie zobaczy naszych danych z systemu 64bity i dlatego trzeba zastosować sztuczkę.
Ja przygotowałem sobie pliczek z poleceniem:

subst P: \\tsclient\D

gdzie: "P:" dysk w XP, "tsclient" - system 64 widziany z XP, a "D" - dysk w systemie 64 bitowym
Nazwa tego pliku nie ma znaczenia, u mnie VXP.cmd, odpalam go jak chcę żeby vaciak z XP widział dane systemu 64bity.

Skrót do pliku z powyższym poleceniem można umieścić w grupie "autostart".

Po tych przygotowaniach można uruchamiać vaciaka z menu Start systemu 64 bitowego->Windows Virtual PC->Aplikacje Windows XP Mode->Vatowiec->Vatowiec
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2396
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Windows 7

Postprzez Pio » 16.06.2010 13:34

jeszcze drobiazgi
oprócz produktu MS http://www.microsoft.com/windows/virtua ... nload.aspx
są jeszcze alternatywne rozwiązania, o których wie nasz przyjaciel Google ;)
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2396
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Windows 7

Postprzez piotrros » 18.06.2010 21:12

A jak dodać plik do "autostart"?
piotrros
 
Postów: 27
Dołączył: 19.11.2009 21:48

Re: Windows 7

Postprzez Pio » 18.06.2010 21:59

np.
Prawy mychy na Start i Eksploruj-> rozwijamy "Menu start"->"Programy"->"Autostart" -> w prawym oknie prawy mychy i "Nowy"->"Skrót ..."
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2396
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Windows 7

Postprzez bazkomp » 21.06.2010 14:28

ja rozumiem, że to powinno być proste ale mi to nie działa

subst P: \\tsclient\D

gdzie: "P:" dysk w XP, "tsclient" - system 64 widziany z XP, a "D" - dysk w systemie 64 bitowym
Nazwa tego pliku nie ma znaczenia, u mnie VXP.cmd, odpalam go jak chcę żeby vaciak z XP widział dane systemu 64bity.

u mnie P: czyli C (tam na wirtualnej maszynie jest zainstalowany vaciak)
'tsclient" formatka nie zmieniamy
a D to u mnie D - tam jest zainstalowany vaciak i tam są bazy vaciaka na win7 64 bit

po napisaniu w oknie subst C: \\tsclient\D - wypisuje mi coś takiego - nie można odnaleźć ścieżki \\tsclient\D

pytania:
1. to polecenie subst C: \\tsclient\D - odpalamy w win7 na64bitach czy na maszynie wirtualnej
2. to polecenie odpalamy przed odpaleniem vaciaka na maszynie wirtualnej czy po
bazkomp
 
Postów: 8
Dołączył: 03.03.2009 23:31

Re: Windows 7

Postprzez Pio » 21.06.2010 22:34

Nie można stosować oznaczenia dysku C w subst C: \\tsclient\D - tylko wolną literkę, akurat u mnie była to "P"
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2396
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Windows 7

Postprzez bazkomp » 22.06.2010 01:02

i nic to nie dało
subst P: \\tsclient\D
wciąż mam komunikat, że nie można odnaleźć ścieżki \\tsclient\D
bazkomp
 
Postów: 8
Dołączył: 03.03.2009 23:31

Następna

Powróć do Windows

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron