bazy w innej ścieżce niz np D:/BR/Bazy

Wszystkie sprawy związane z MS Windows

Re: bazy w innej ścieżce niz np D:/BR/Bazy

Postprzez Pio » 01.02.2012 15:40

wystarczy, że mamy jakiś ściśle określony plik na pendrive i w pliku bat lub cmd o niego zapytamy, np.

if exist g:\moj_plik_dysku.!!!
subst v: g\moj_katalog
.....
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2396
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: bazy w innej ścieżce niz np D:/BR/Bazy

Postprzez mirkap » 02.02.2012 16:50

a w stałych programów nie można zdefiniować ścieżki do plików bazy?
mirkap
 
Postów: 6
Dołączył: 24.01.2008 12:11

Re: bazy w innej ścieżce niz np D:/BR/Bazy

Postprzez Pio » 02.02.2012 19:26

stałe są przechowyane w pliku \BR\BAZY\<firma>\X_STALE.dbf
czyli nie wiadomo gdzie :)
dzięki "sztywnemu" \BR\BAZY i tak mamy sporo problemów mniej
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2396
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: bazy w innej ścieżce niz np D:/BR/Bazy

Postprzez piotrros » 04.02.2012 22:52

A o jakiś skrócny poradnik odnośnie dropbox-a można by prosić? Zainstalowałem w folderze domyślnym na c, utworzyłem konto i zima...
piotrros
 
Postów: 27
Dołączył: 19.11.2009 21:48

Re: bazy w innej ścieżce niz np D:/BR/Bazy

Postprzez asystentKs » 28.02.2014 12:39

kridan napisał(a):Faktycznie nie zauwazyłem - wielkie dzięki zadziałało :)

Tak przy okazji info dla osób zainteresowanych wykorzystaniem dropboxa (dropbox.com)
Aplikacja do dropboxa tworzy folder na komputerze - ja zdefiniowałem ścieżke: D:/Dropbox
Ten folder łączy się z serwerem i całą zawartość wrzuca na serder. Innymi słowy folder D:/Dropbox jest online backup'owany.

Ja potrzebowałem miec dostęp do programów z dwóch komputerów. Na obu komputerach mam tak samo zdefiniową ścieżkę, więc wszelkie zmiany na komputerze pierwszym są akualizowane na serwerze a po odpaleniu vatowca na drugim kompie zaciągam zaktualizowaną baze. Można oczywiście w ten sposób połączyć dowolną ilość komputerów do wspólnej bazy i to w dowolnym miejscu na świecie :). Wystarczy tylko dostęp do internetu. Jak dla mnie jest rozwiązanie genialne i nie wymaga bazy msql. Nie powoduje to też żadnego spowolnienia pracy, bo cały czas działamy w oparciu o folder na dysku twardym.

W każdym razie polecam to rozwiązanie.

Pozdrawiam
Krzysztof Gołębiowski


Chce zrobić dokładnie to samo, obecnie Vatowiec jest na jednym komputerze, zakupiony został drugi i siedzę teraz jakie rozwiązanie zastosować, aby właśnie poprzez jakąś bazę po zmianach na jednym komputerze, móc widzieć to na drugim...Czytałem o tym dropbox, ale od czasu postu widzę że są jakieś ograniczenia w używaniu tego programu, limit 2GB (bezpłatny), czy używa Pan nadal tego rozwiązania.

Może ktoś podpowie inny sposób na takie połączenie, od czego zacząć, co poinstalować?

nurtuje mnie jeszcze problem bezpieczeństwa danych, bo przecież dropbox zapisuje je na serwerze zewnętrznym, pytanie czy dane księgowe firmy lub wielu firm powinny się tam znaleźć?
asystentKs
 
Postów: 28
Dołączył: 19.01.2013 11:45

Re: bazy w innej ścieżce niz np D:/BR/Bazy

Postprzez mirecki » 24.09.2014 19:44

Pio napisał(a):command line,
czyli ten wierszyk wrzucamy np. do pliku *.cmd podpiętego do autostart i z głowy


Panie Piotrze,

nie rozumiem tego stwierdzenia. Nie wiem gdzie mam szukać pliku " *.cmd podpiętego do autostart". A jak już znajdę ten plik, to jak mamgo edytować? Czy mam to zrobić na każdym kompie, na którym zainstalowałem dropboxa czy wystarczy na jednym, a później mam tylko upewnić się, że zachowuję tę samą ścieżkę do Dropboxa?
mirecki
 
Postów: 8
Dołączył: 23.09.2014 15:15

Re: bazy w innej ścieżce niz np D:/BR/Bazy

Postprzez mirecki » 25.09.2014 16:38

mirecki napisał(a):
Pio napisał(a):command line,
czyli ten wierszyk wrzucamy np. do pliku *.cmd podpiętego do autostart i z głowy


Panie Piotrze,

nie rozumiem tego stwierdzenia. Nie wiem gdzie mam szukać pliku " *.cmd podpiętego do autostart". A jak już znajdę ten plik, to jak mamgo edytować? Czy mam to zrobić na każdym kompie, na którym zainstalowałem dropboxa czy wystarczy na jednym, a później mam tylko upewnić się, że zachowuję tę samą ścieżkę do Dropboxa?


Już wiem. Po prostu tworzymy nowy dysk w Moim komputerze, dlatego zostaje zachowana ścieżka, której wymaga program. Geenialne. Wklejam dodatkowy link dla kogoś, kto będzie podobnie ciemny do mnie :)
http://www.askvg.com/create-a-virtual-d ... t-command/
mirecki
 
Postów: 8
Dołączył: 23.09.2014 15:15

Re: bazy w innej ścieżce niz np D:/BR/Bazy

Postprzez mirecki » 01.10.2014 13:41

i jeszcze podpowiedź dla tych, którzy mieliby problem z tym, że po restarcie ginie dysk stworzony funkcja subst:
http://www.ntwind.com/software/utilitie ... subst.html
mirecki
 
Postów: 8
Dołączył: 23.09.2014 15:15

Re: bazy w innej ścieżce niz np D:/BR/Bazy

Postprzez mirecki » 02.10.2014 16:29

Panie Piotrze,

mam pytanie odnoszące się do pracy w dropboxie. Pracowałem w VATOWCU na dwóch komputerach jednocześnie. Okazało się, że praca z jednego komputera została zgubiona. Jednak jak zobaczyłem w katalogu BR/BAZY/FIRMA_NAD_KTÓRĄ_PRACOWAŁEM to widzę bardzo dużo plików, które w nawiasie mają napisane: (Kopia powodująca konflikty (użytkownik Tomasz Mirecki) 2014-09-30).dbf

pliki, które tak mają to:
DK.dbf
DK.cdx
KD
KP
LOGZM
PD
PDR
RV
RVP
TERMIN
USERSEC
X_MAC
X_ROBOL
X_STATE
ZDARZSPC

nie wiem co zrobić, żeby odzyskać dane z choćby jednego komputera. Obecnie jak uruchamiam Vaciaka to mam dane niekompletne (nie umiem powiedzieć z kiedy lub z czego). Czy wystarczy zmiana nazwy pliku z najpóźniejszą datą utworzenia na ten podstawowy?
Jak powinienem pracować, żeby uwolnić się od tego typu problemów w przyszłości?

Proszę o pomoc.
mirecki
 
Postów: 8
Dołączył: 23.09.2014 15:15

Re: bazy w innej ścieżce niz np D:/BR/Bazy

Postprzez edi67 » 08.10.2014 11:22

Zrób kopie wszystkich wersji i spróbuj.
Miałeś zablokowany dostęp do plików otwartych na drugim komputerze, stąd zostały zapisane pod inną nazwą plików.

Utwórz sobie nową firmę, wgrywaj tam pliki z zachowanych kopii (zmieniając nazwy plików na prawidłowe) i sprawdzaj, czy dane wracają (powinny).
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

PoprzedniaNastępna

Powróć do Windows

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości