Automatyczne pobieranie danych firmy

Automatyczne pobieranie danych firmy

Postprzez edi67 » 12.09.2013 15:43

Witam,


Inni już to powoli upychają w swoich mało wartych programach - więc fajnie jakby Vatowiec też to miał.
Chodzi mi o możliwość automatycznego pobierania danych firmy.

W Słowniki > Kontrahenci > Dodaj (Szczegóły) > dodajemy nowy przycisk Pobierz (itp).
Pojawia się okienko, w którym Vatowiec po połączeniu się z http://www.stat.gov.pl/regon/ wyświetla obrazek z kodem weryfikacyjnym.
W okienku wpisujemy nr NIP (lub Regon) i przepisujemy kod z obrazka.
Klik i mamy zaimportowane dane firmy z Bazy danych GUS.

Fajne i oszczędza myszkę.
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Automatyczne pobieranie danych firmy

Postprzez Pio » 12.09.2013 23:06

W Regonie są często stare dane.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2302
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Automatyczne pobieranie danych firmy

Postprzez edi67 » 26.09.2013 10:14

Czasami.
Pewnie nawet jakby 50% danych trzeba byłoby po imporcie poprawić, to i tak by się taki mechanizm opłacał.
A podejrzewam, że zgodność danych jest większa
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Numer / Kod klienta

Postprzez keler » 29.12.2013 14:15

Witam

A czy nie można by jeszcze połączyć zaciągania danych klienta z bazy KRS i CEiDG tak aby po wpisaniu tylko numeru NIP dane kontrahenta pobierane były z tamtych serwerów.
keler
 
Postów: 27
Dołączył: 08.07.2013 18:41

Re: Numer / Kod klienta

Postprzez Pio » 29.12.2013 19:21

Oczywiście można, tylko proszę zdefiniować algorytm:
1. adresy
2. co robić jak będą różne dane
3. kiedy importować ?

Po prostu, proszę wziąć po uwagę, że dane nie są aktualne i różnią się w różnych serwisach ;)

Nie chcę wysłuchiwać, że coś vaciak usunął.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2302
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Numer / Kod klienta

Postprzez keler » 04.01.2014 14:19

Chodzi o to aby była możliwość pobrania danych i ewentualnie można poddać je edycji.
W innych systemach jest już taka funkcjonalność i z tego co wiem ludzie z tego korzystają.
Po wpisaniu NIP'u system zasysa dane do ewentualnej edycji.
keler
 
Postów: 27
Dołączył: 08.07.2013 18:41

Re: Numer / Kod klienta

Postprzez Pio » 05.01.2014 22:03

Proszę o sprawdzone linki do baz danych/stron, z których można ściągnąć dane.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2302
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Numer / Kod klienta

Postprzez edi67 » 07.01.2014 12:56

Przeniosłem Waszą rozmowę o automatycznym pobieraniu danych z tematu o Kodzie klienta: viewtopic.php?f=51&t=1471


Zastanawiając się nad implementacją, nie ma co wymyślać:

1) baza danych adresów - zostaje tylko GUS (http://www.stat.gov.pl/regon) - pozostałe nie zawierają danych wszystkich podmiotów
2) Automatyczny import danych ma działać tylko przy dodawaniu nowego kontrahenta
- nie trzeba zatem tworzyć automatu do walidacji danych, rozwiązywania konfliktów gdy są różne itp.
- po prostu importujemy to co jest w GUS i ew. ręcznie poprawiamy jeśli coś poprawienia wymaga.

Jak to działa w praktyce: http://www.youtube.com/watch?v=bfPYvEzYCS4
W Symfonii, czy Subiekcie wygląda to całkiem podobnie.

Aha, jedyne co można wprowadzić u nas, żeby było ładniej, to prawidłowe formatowanie wprowadzanego tekstu, tak, aby WSZYSTKO NIE BYŁO PISANE WIELKĄ LITERĄ

Najlepiej pierwsza litera majuskułą, reszta minuskułą.
W adresie: ul., pl., os., al. (aleja) lub Al. (aleje), a nie UL., czy PL.
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Automatyczne pobieranie danych firmy

Postprzez Pio » 08.01.2014 08:45

OK, pomózgam nad tym.
Zobacz proszę viewtopic.php?f=35&t=1495 bo chciałbym zamknąć ten temat :)

Odnośnie danych, to kurcze dziwi mnie, że instytucja GUS ogranicza dostęp, przecież są w sumie dla nas a nie my dla nich.
GUS jest na usługi nas wszystkich, czy raczej mnie pogięło :)

Dane powinny być udostępnione jakimś protokołem i już.
(zresztą, nie tak daleko, bo celnicy jakoś sobie z tym poradzili)

Ta strona jest raczej pokazówką dla jakiegoś gamonia wychowanego na ściśle tajnych procedurach,
bo kurcze nie może być łatwo. Dobrze, że nie ściągają tęczówki :))

Wypada wystosować apel do GUS:

Szanowni Państwo
Jako pracownicy Głównego Urzędu Statystycznego, postarajcie się być
Głównym oraz Urzędem, a pozostały człon nazwy jest tylko opisówką.
W nazwie nie ma ani "tajny", ani "samodzielny", czyli niech GUS będzie nasz.

z wyrazami szacunku
obywatel
;)
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2302
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Automatyczne pobieranie danych firmy

Postprzez babaj » 23.02.2016 15:07

Pozwolę sobie odgrzebać temat, bo GUS już żadnego kapcia nie woła.

Dostęp do danych rejestrowych REGON poprzez usługę sieciową - interfejsy API: Jak skorzystać:
Z usługi „Dostęp do danych rejestrowych REGON poprzez usługę sieciową” można skorzystać po przesłaniu wniosku o jej udostępnienie na adres regon_bir@stat.gov.pl

Wniosek powinien zawierać następujące informacje:

  • Pełna nazwa instytucji/podmiotu.
  • Dane adresowe instytucji/podmiotu.
  • Numer REGON instytucji/podmiotu.
  • Opis sposobu wykorzystania.
  • Imię i nazwisko osoby do kontaktu.
  • Adres e-mail osoby do kontaktu.
  • Numer telefonu stacjonarny.
  • Numer telefonu komórkowy.
Kolejne etapy działań mające na celu udostępnienie usługi uzgadniane będą indywidualnie, w drodze bezpośredniego kontaktu.

I jeszcze takie znalazłem:
Instrukcja techniczna BIR1 dla podmiotów komercyjnych
Pozdrawiam,
Bartosz
babaj
 
Postów: 156
Dołączył: 21.10.2013 15:21

Następna

Powróć do nowości

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość