czy rozliczanie kilometrówki w programie jest prawidłowe?

zasady ogólne, tzw. książka

czy rozliczanie kilometrówki w programie jest prawidłowe?

Postprzez piotrros » 13.02.2010 19:48

Po wprowadzeniu faktur w oknie pojazdy trafiają one w całości do księgi dokumentów jako koszty. Przeglądałem forum i wyczytałem, że tak ma być. Jednakże jak dla mnie jest to nieprawidłowa praktyka. Zgodnie z pkt 13 objaśnień do podatkowej księgi przychodów i rozchodów (tak na marginesie przydałoby się zmienić nazwę na wydruku w księdze dokumentów do właściwej): "Wydatki z tytułu używania niewprowadzonego do ewidencji środków trwałych samochodu osobowego, w tym także stanowiącego własność osoby prowadzącej działalność gospodarczą, dla potrzeb działalności gospodarczej podatnika należy wpisywać w tej kolumnie po zakończeniu miesiąca na podstawie miesięcznego zestawienia poniesionych wydatków wynikających z faktur zawierających numer rejestracyjny tego pojazdu. Suma wydatków zaliczonych do kosztów uzyskania przychodów, w poszczególnych miesiącach, ustalona od początku roku podatkowego, nie może przekraczać kwoty wynikającej z ewidencji przebiegu pojazdu za ten sam okres, to jest kwoty wynikającej z przemnożenia liczby kilometrów faktycznego przebiegu pojazdu oraz stawki za jeden kilometr przebiegu, określonej w odrębnych przepisach przez właściwego ministra". Wynika z tego, że nie wprowadza się poszczególnych dokumentów do księgi, tylko księguje się je zbiorczo na koniec miesiąca i kwota zaliczona do kosztów w danym miesiącu oraz narastająco nie może przekraczać limitu przebiegu. Dalej, wydruk z okna pojazdy zawiera tylko informacje dotyczące danego miesiąca (koszty i trasy przejazdu), a powinien również zawierać informacje zbiorcze dotyczące poprzednich miesięcy w skali roku (jaki był limit w poszczególnych miesiącach i narastająco, ile już poszło w koszty poprzednio, ile pójdzie w danym miesiącu i ile pozostaje jescze do rozliczenia etc.).
piotrros

Re: czy rozliczanie kilometrówki w programie jest prawidłowe?

Postprzez Pio » 21.02.2010 23:43

Nie zgadzam się.
Z przytoczonego fragmentu nie wynika, że ma być to zrobione zbiorczo, a jedynie, że suma nie powinna przekraczać jakieś wartości.

W Vatowcu odbywa się to dokumentami, ponieważ:
- to jest oprogramowanie i nie wymaga wielokrotnych ręcznych zapisów do ksiąg
- jest możliwość prowadzenia rozrachunków
- nie ma problemów z pełną rachunkowością
- jest możliwość prostej kontroli ewidencji przebiegu
- jest możliwość księgowania dokumentów, z których można naliczyć vat naliczony

dla zbiorówki wszystko to nie jest możliwe.
Pomysł zbiorczego dokumentu jest dobry dla księgowań ręcznych, a nie za pomocą oprogramowania.
pozdrówka
Piotr Kowaluk
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez piotrros » 22.02.2010 22:37

Pio napisał(a):Nie zgadzam się.
Z przytoczonego fragmentu nie wynika, że ma być to zrobione zbiorczo, a jedynie, że suma nie powinna przekraczać jakieś wartości.

No akurat wynika: "(...) należy wpisywać w tej kolumnie po zakończeniu miesiąca na podstawie miesięcznego zestawienia poniesionych wydatków wynikających z faktur (...)". Czyli ma być miesięczne zestawienie faktur i na tej podstawie m. in. ma być dokonany wpis po zakończeniu miesiąca. Z rozporządzenia w sprawie PKPiR wynika zaś, że zestawienia służą do dokonywania zapisów zbiorczych i po to są prowadzone.

Pio napisał(a):W Vatowcu odbywa się to dokumentami, ponieważ:
- to jest oprogramowanie i nie wymaga wielokrotnych ręcznych zapisów do ksiąg
- jest możliwość prowadzenia rozrachunków
- nie ma problemów z pełną rachunkowością
- jest możliwość prostej kontroli ewidencji przebiegu
- jest możliwość księgowania dokumentów, z których można naliczyć vat naliczony

dla zbiorówki wszystko to nie jest możliwe.
Pomysł zbiorczego dokumentu jest dobry dla księgowań ręcznych, a nie za pomocą oprogramowania.

No właśnie, dlatego że jest to oprogramowanie, to powinno być to możliwe - wpis do księgi jedną kwotą na koniec miesiąca (amortyzacja też jest przenoszona kwotą zbiorczą). I dlatego że jest to oprogramowanie, to program winien pilnować, aby w danym miesiącu oraz narastająco do księgi przenieść odpowiednią kwotę kosztów. W ostatecznym rozrachunku to użytkownik winien decydować, co chce i jak przenosić do księgi. Wpis dokumentu w pojazdach tworzy rozrachunek, użytkownik decyduje tu czy odliczać vat czy nie, wpisuje trasy, a resztę robi program. Nigdy przecież nie uzyska się pełnej zgodności pomiędzy FK a PKPiR.
Poza tym jest kolumna "blk" - czy ją zanaczę czy nie i tak faktura trafia do księgi dokumentów.
piotrros

Postprzez Pio » 23.02.2010 08:58

W jakim zakresie ten fragment odnosi się do dokumentów vatowskich ?
Czy w ogóle jest mowa o rozrachunkach i pełnej księgowości ?

Nie

On dotyczy wyłącznie uproszczonej i do tego nievatowców.
Jestem przeciwny tworzenia potworów.

Kolumna "blk" służy do blokady daty, żeby automat sam nie przenosił dokumentu do okresu kiedy koszty wyliczone będą wystarczające.
W EPP jest wydruk, który trzeba drukować co miesiąc.
pozdrówka
Piotr Kowaluk
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez piotrros » 26.02.2010 21:51

Potwór nie potwór ...
Widzę, że my się nie do końca rozumiemy, ale zawsze można dojść do porozumienia. Po zabawie z kilometrówką mam taką koncepcję, co by wilk był syty i owca cała. A mianowicie w Pojazdach przydałyby się dwie nowe kolumny: "kategoria KD" (jak pusta to domyślna, ale użytkownik mógłby od razu wprowadzać kategorię, którą chce, a nie poprawić to dopiero w rejestrach vat) oraz "nie sumuj w EPP". W pojazdach można wprowadzić dokument typu DW bez kontrahenta, który nie trafia do VAT, ale trafia do KD. Czyli przy wszystkich dokumentach w pojazdach można by sobie wprowadzać kategorię, która wyłączałaby z wydruku i sumowania w księdze dokumentów, a na koniec miesiąca na podstawie limitu przebiegu mozna by wystawić DW, który trafiałby do księgi dokumentów jako koszt, ale nie byłby uwzględniany przy wydruku EPP. Nie zakłóca to obecnej koncepcji w programie, a każdy mógły robić jak uważa za stosowne. Bawiłem się również wyłączaniem autoprzenoszenia kilometrówki, ale wtedy dokumenty typu RU w ogóle nie trafiają do księgi dokumentów.
piotrros

Re: czy rozliczanie kilometrówki w programie jest prawidłowe

Postprzez elvisprecel » 19.07.2010 11:15

Witam,
mam pytanie może banalne ale nie jestem ksiegowym i nie wiem jak sprawdzić czy Vatowiec poprawnie rozlicza mi kilometrówkę.
W roku poprzednim rozliczał na pierwszy rzut oka dobrze, bo faktury dopisywał do rejestru VAT i książki głównej w oparciu o kilometrówkę z pojazdów. Jako że faktur na paliwo miałem dużo a jeździłem mało (kilometry podawałem uczciwie bo nie zależy mi na dużych kosztach) wiele z nich powinno zostać nie rozliczonych pewnie. Na koniec roku w kilometrówce do przeniesienia pozostało zero chociaż w grudniu akurat kilometrówka wyszła wyższa niż udokumentowane koszty, ale to nie problem. Problem zauwazyłem w lutym, gdzie z kilometrówki wyszło marne 100 PLN a do rejestru VAT i książki głównej wskoczyło mi ok. 1100 PLN. Wszystkie nie rozliczone faktury za paliwo z końca roku 2009. Sprawdziłem zestawienie podatku dochodowego i koszty tam są rónież duże. Czy nie powinnio być tak, że gdy kilometrów robi się mało a faktur na paliwo jest dużo to nie powinny być rozliczane i nie wskakiwac do rejestru i ksiązki?
A tak przy okazji (choć to zupełnie inny temat) - czy można zwinąć zestawienie podatku dochodowego do 4 wierszy (kwartałów), jesli tak to w jaki sposób. Zestawienie VAT tak działa a w dochodowym zaznaczenie nad tabelą ze zaliczki kwartalne nic nie zmienia.
Pozdrawiam
elvisprecel

Postprzez Pio » 20.07.2010 21:44

Skoro dokumenty są zbędne (był komunikat, że brakuje kilometrów), to je usuwamy.
Program NIE może usuwać sobie dokumentów.
pozdrówka
Piotr Kowaluk
Awatar użytkownika
Pio

Postprzez elvisprecel » 23.07.2010 11:31

Witam,
problem w tym że nie ma żadnych komunikatów związanych z kilometrami i fakturami za paliwo. Faktura "czeka" sobie na kilometry te dwa miesiące a jak się nie doczeka to i tak wskakuje do rejestru i książki i robi koszty. Moim zdaniem jesli się nie doczeka to nie powinna być rozliczana przy podatku dochodowym (nie powinna wchodzić w koszty).
Pozdrawiam
elvisprecel

Postprzez Pio » 23.07.2010 17:30

W źródłach mam następujący komunikat:

"Brakuje kilometrów do prawidłowego zaksięgowania kosztów eksploatacji w bieżącym roku !"

który wyskakuje jako czerwony alert. Komunikat powinien się pojawiać po sumowaniu.

Przetestuję jeszcze, czy aby na pewno zawsze się pojawia po przekroczeniu limitu.
pozdrówka
Piotr Kowaluk
Awatar użytkownika
Pio

Powróć do PKPiR