Bawię się Kadrusiem...

Bawię się Kadrusiem...

Postprzez edi67 » 21.01.2008 21:33

Zacząłem rozgryzanie możliwości Kadrusia do obsługi tych wszystkich dziwacznych rzeczy, których od nas wymagają.

Z racji tego, że w BRTEST były listy płac dla UZ zacząłem od tego.

Doszedłem na razie do sytuacji w której mam listę płac UZ, do listy płac dołączony jest pracownik na UZ. Co miesiąc można wyliczyć mu nową listę płac, która dodawana jest w Wynagrodzeniach.

Jednak próba eksportu danych do formularza PIT11/8B niewiele daje:
- nie wypełnia się pole 5 (data do)
- wszystkie dane do wyliczeń zawierają 0,00 (nie są wypełniane żadne wartości).

Nie wiem skąd mają się brać dane w formułach typu: PobierzSklPlc("PIT11",34)
(gdzie są zapisywane dane do PIT11?).


Być może ma to znaczenie:

Nie mogę dojść jak wyliczać/wypełniać dane w Kartoteki > Umowy Zlecenia dla tego przydzielonego do UZ pracownika.
Da się dodać nową umowę zlecenie za dany okres (miesiąc), ale mogę wpisać tylko stawkę (płacę brutto). Mam zaznaczone składki na ZUS (np. rentalną, emerytalną, itp), ale w polach nie można niczego wpisać - tzn. po wpisaniu czegokolwiek i tak wpis jest usuwany. W zestawieniu (UZ miesięcznie dla tego pracownika) również są same zera.

Jak się z tego ruszyć?

Jaka powinna być procedura dodawania nowej UZ?
Trzeba ręcznie dodawać UZ w Kartoteki > Umowy Zlecenia i potem ręcznie wyliczać zapłatę w Listach płac?
Czy coś powinno się robić automatycznie?

Jak się da, proszę o włączenie archiwum grupy Kadrowiec - może tam są jakieś opisy z których można skorzystać... bo na razie Kadruś to mniej lub więcej czarna magia :)
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 851
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Bawię się Kadrusiem...

Postprzez Pio » 22.01.2008 19:35

W płacach eksport do dokumentów PIT bazuje na wskazaniu pola formularza przy składniku płacowym,
np. kol."P11" powinna zawierać numer pola formularza PIT11

Jak nie ma tego wskazania, to pole w formularzu będzie zawierało zero.

UZ: dodaj nową UZ, wpisz/wybierz datę zapłaty, wpisz brutto ....

Płace UZ mogą i powinny być w pełnym automacie, zobacz funkcje płacowe:
Uz(<pole>) - wartość z tabeli UZMSC - zestawienia miesięcznego umów zleceń, np. Uz('BRUTTO') - zwraca sumę brutto za miesiąc dla danej osoby
Uzr(<pole>) - analogicznie do Uz() tylko że z tabeli zestawienia rocznego UZROK
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2183
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Bawię się Kadrusiem...

Postprzez edi67 » 22.01.2008 19:54

Pio napisał(a):W płacach eksport do dokumentów PIT bazuje na wskazaniu pola formularza przy składniku płacowym,
np. kol."P11" powinna zawierać numer pola formularza PIT11

Jak nie ma tego wskazania, to pole w formularzu będzie zawierało zero.


aaano właśnie.. to jest rozwiązanie tego problemu :)
W przykładowych danych w BRTEST pola PITów nie są wypełnione, więc nawet na nie nie zwracałem uwagi :)

Pio napisał(a):UZ: dodaj nową UZ, wpisz/wybierz datę zapłaty, wpisz brutto ....


Ano właśnie - do tego doszedłem wczoraj, że ta data wypłaty na samym końcu stanowi o być, albo nie być.. przypadkowo mi się zaznaczyła i nie mogłem pojąć dlaczego w jednym jedynym miesiącu wszystko się zliczało, a w reszcie nie :)

Męczę dalej..
jak już się nauczę, to zrobię opis (chyba, że ktoś chciałby zrobić to wcześniej :D )
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 851
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Bawię się Kadrusiem...

Postprzez Pio » 31.01.2008 12:02

lekko poprawiłem, wstawia domyślną datę wypłaty po wpisaniu końca UZ
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2183
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Bawię się Kadrusiem...

Postprzez edi67 » 31.01.2008 15:49

Pio napisał(a):lekko poprawiłem, wstawia domyślną datę wypłaty po wpisaniu końca UZ


Jak najbardziej sensowne...
zajęło mi sporo czasu, zanim przypadkowo wpadłem w czym rzecz..
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 851
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Bawię się Kadrusiem...

Postprzez ebik » 21.03.2011 09:06

Witam wszystkich.
Od ponad tygodnia jestem użytkownikiem oprogramowania i jak na razie się uczę.

W jaki sposób zrobić umowę zlecenie (o dzieło), w której wynagrodzenie za zlecenie (dzieło) uzależnione jest od zmiennego składnika? Przy z góry określonej kwocie nie ma problemu, wpisuję w pole brutto i wszystko OK. Ale co z sytuacją, gdy wynagrodzenie z tytułu umowy zlecenie, czy też o dzieło należy się w kwocie np. 30,00 PLN za godzinę. Dopiero po wykonaniu zlecenia (dzieła) będę znał całkowitą kwotę brutto ale umowę muszę podpisać przed wykonaniem zlecenia (dzieła).
ebik
 
Postów: 20
Dołączył: 15.03.2011 19:09

Re: Bawię się Kadrusiem...

Postprzez ebik » 28.03.2011 07:13

Dobra, obejdzie się. Robię sobie umowy w arkuszu kalkulacyjnym. Przecież nikt nie twierdzi, że muszę je robić w Kadrowcu.
ebik
 
Postów: 20
Dołączył: 15.03.2011 19:09

Re: Bawię się Kadrusiem...

Postprzez najmar11 » 28.03.2011 09:19

ebik napisał(a):Dobra, obejdzie się. Robię sobie umowy w arkuszu kalkulacyjnym. Przecież nikt nie twierdzi, że muszę je robić w Kadrowcu.


I tak też miałem Ci podpowiedzieć, ale pomyślałem, że może ktoś ma lepszy pomysł.
Ja też swoje UZ robię w OOo Calcu...

Niestety do bardziej niestandardowych umów zleceń to Kadruś jednak się nie nadaje... :(
najmar11
 
Postów: 60
Dołączył: 14.10.2009 11:34


Powróć do UZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron