Edycja szablonu UZ

Edycja szablonu UZ

Postprzez Phil » 06.10.2008 11:44

Witam,

chciałbym edytować tekst umowy zlecenia (o dzieło), które zamierzam drukować bezpośrednio w Kadrowcu. Niestety w Definicjach Szablonów nie ma umowy zlecenie. Nie znalazłem tego szablonu także w innym miejscu. I tu moje pytanie: Jak to zrobić????

Z góry dziękuję za pomoc.

Pzdr.
Phil
 
Postów: 3
Dołączył: 06.10.2008 11:39

Re: Edycja szablonu UZ

Postprzez edi67 » 06.10.2008 14:23

nie ma możliwości bezpośredniej edycji takich wydruków
(nad czym bardzo ubolewamy... :) )

Musisz zrobić sobie sam definicję nadruku/szablonu i niestety musisz sam podać odpowiednie formuły...
Z doświadczenia polecam zrobienie tego w OpenOffice.. jak to zrobić (ogólnie) opisane jest na wiki (adres w stopce).
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Edycja szablonu UZ

Postprzez Pio » 06.10.2008 15:12

... to kilka minut :)

Procedura:

1. menu Kartoteki->Umowy Zlecenia
2. wybieramy pierwszą z brzegu i Drukuj
3. na podglądzie wydruku guzik Edytor (3 z lewej)
4. jak się otworzy edytor to Ctrl+A i Ctrl+C
5. idziemy do System->Definicje szablonów
6. dodajemy wpisując nazwę np. UZ i do kolumny "Okno" <- UMOWYZLECENIAS
7. w dolnym okienku Ctrl+V
8. poprawiamy w/g swojego misia ;) (widzi misia)
9. i najlepsze - robimy z szablonu gumę, czyli zamiast danych wrzucamy formuły, np.

zamiast nazwiska {OSOBY->NAZWISKO}
zamiast imienia {OSOBY->IMIE}

itd. zgodnie z zasadami:
1. formuły wyliczeniowe w nawiasach klamrowych {}
2. wskazanie pola tabeli zgodnie ze składnią tabela->pole
3. wykaz pól znajduje się w System->Tabele
4. można stosować wszystkie funkcje z nadruków/raportów definiowanych/ipsów
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2312
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Edycja szablonu UZ

Postprzez Phil » 06.10.2008 20:03

Próbowałem właśnie w ten sposób poradzić sobie z tym problemem, ale program wyświetla mi komunikat: nie powiodło się połączenie z serwerami OLE. Do poprawnej pracy potrzebny OO lub MO. Nadmieniam, że mam zainstalowanego OO3.0, a w SYSTEM - TERMINALE mam zaznaczone OO. I jak to ugryść?
Phil
 
Postów: 3
Dołączył: 06.10.2008 11:39

Re: Edycja szablonu UZ

Postprzez Pio » 06.10.2008 20:09

Nie wiem. Mam OO2.4 i M$ 2007 Prof. - na obu śmiga OLE,
nie chcę ryzykować z OO3 ;)
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2312
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Edycja szablonu UZ

Postprzez edi67 » 07.10.2008 09:24

no to pewnie OLE nie działa na OO3.0, bo u mnie też nic nie da sie zrobić..

OLE działało w OO3.0 dev, jak miałem równolegle zainstalowane 2.4.x.
Teraz przeinstalowałem system i mam tylko 003.0 (od Beta 1) i od tamtej pory OLE nie działa...


edit: poprawione i szukamy zaginionego OLE w OO3.0 :)
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Edycja szablonu UZ

Postprzez Pio » 07.10.2008 10:15

małe sprostowanie, OLE to składnik oprogramowania, które je udostępnia,
czyli nie powinno być, że nie działa w vatowcu, tylko, że nie działa w OO3

(dla mnie to bardzo ważne :) )

Nie znam szczegółów rozwiązania serwera w OO, może wystarczy taki serwer zarejestrować w systemie,
czyli szukamy hasła "rejestracja OLE" w OO3 ;)
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2312
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Edycja szablonu UZ

Postprzez edi67 » 07.10.2008 11:40

jest jakis prosty test, zeby sprawdzic czy serwer ole w ogole dziala?
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Re: Edycja szablonu UZ

Postprzez Pio » 07.10.2008 11:45

Między programami pakietu OO też powinno działać OLE, zatem spróbuj np. osadzić arkusz w edytorze.
(wstaw->obiekt->obiekt OLE->....)
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2312
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Edycja szablonu UZ

Postprzez edi67 » 07.10.2008 12:18

Pio napisał(a):Między programami pakietu OO też powinno działać OLE, zatem spróbuj np. osadzić arkusz w edytorze.
(wstaw->obiekt->obiekt OLE->....)


osadzanie innych obiektow OO działa,..
to by się łatwo dało zauważyć i wszyscy by się skarżyli :)
Serdeczne pozdrowienia :)
Edward.


Poszukujesz pomocy - zajrzyj na http://vatowiec.wikia.com/
Pomóż od nowa napisać Społeczną Instrukcję Vatowca

W wolnych chwilach przenoszę starą wersję wiki, pomóź, jeśli masz ochotę...
edi67
 
Postów: 850
Dołączył: 18.12.2007 22:22

Następna

Powróć do UZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość