[Rozwiązane] Brak zwracanej wartośći dla ZliczOsoby()

[Rozwiązane] Brak zwracanej wartośći dla ZliczOsoby()

Postprzez /dev/null » 14.10.2022 21:02

Witam

Walczę z ZUS DRA, stanałem na tym że dużo pól dla KEDU5_4 nie występuje, wydaje mi się, że jest to spowodowanem tym że kadrowiec nie wiedzi pracownika (jest tylko jeden na pół etatu). Czy mógłbym prosić o podpowiedź jak funckja ZliczOsoby() działa (albo gdzie to poderzeć ? ) bo mogę to z ręki wpisać na 1, ale wtedy chyba wymijam problem, a chciałbym żeby kadrowic wypełnił deklarację.
Dziękuję za podpowiedzi

Edit:
ZUSDRA wypełnia mi tylko I, II, III, VII, XIII
Ostatnio edytowany przez /dev/null, 04.11.2022 20:42, edytowano w sumie 1 raz
---- Wszędzie dobrze, ale w ~ najlepiej ----
Awatar użytkownika
/dev/null
 
Postów: 20
Dołączył: 21.01.2021 01:08

Re: Brak zwracanej wartośći dla ZliczOsoby()

Postprzez /dev/null » 14.10.2022 22:37

Pierwszy problem to RCA -> III B P1 (musi być dzielone na ektra na p1>p2>p3) KUT

Ale większy problem jest z tym ze NAZWA_ZUS w PD, nie wypełnia się auotmatycznie (jest puste) czy to powinno samo wskazkiwać bo w innym wypadku nazwa skrócona się nie pojawi ponieważ pobiera ją z PD>NAZWA_ZUS

DRA nie ma zsumowanych wartości z RCA - na DRA są 0, na RCA są wartości - czy to nie problem ?
---- Wszędzie dobrze, ale w ~ najlepiej ----
Awatar użytkownika
/dev/null
 
Postów: 20
Dołączył: 21.01.2021 01:08

Re: Brak zwracanej wartośći dla ZliczOsoby()

Postprzez gumek » 15.10.2022 10:42

Witam.
Zacznijmy od końca. DRA należy po prostu przeliczyć i po temacie.
Co do nazwy skróconej musi być wprowadzona prawidłowa zgodna z ZUS.
SŁOWNIKI->STAŁE FIRMY-> tutaj trzeba wpisać nazwę skróconą i stawkę wypadkowego.
Jesli jest problem z importem do Płacznika są wyświetlane podczas importu linie i pola z błędem.
Otwórz plik wymiany xml i zobaczysz jakie dane sa wadliwe bądź nie wypełnione a wymagane.
gumek
 
Postów: 106
Dołączył: 22.04.2008 09:55

Re: Brak zwracanej wartośći dla ZliczOsoby()

Postprzez /dev/null » 15.10.2022 11:51

gumek napisał(a):Co do nazwy skróconej musi być wprowadzona prawidłowa zgodna z ZUS.
SŁOWNIKI->STAŁE FIRMY-> tutaj trzeba wpisać nazwę skróconą i stawkę wypadkowego.


Słowniki->STAŁE FIRMY, każdy miesiąc ma wartość "Nazwa ZUS", która jest nazwą skróconą - czy ta wartość nie powinna być pobierana z "SŁOWNIKI -> Firma i właściciele" -> Nazwa skrócona (lewe, góra pierwsze pole teksowe) ? Jeżeli nie będziemy wpisywać ją ręcznie

gumek napisał(a):"DRA należy po prostu przeliczyć i po temacie."

Przeliczyć ręcznie ? Przeliczyć za pomocą Kadrowca ? Po imporcie w Płatniku > Pusty DRA > Przelicz ? (Przepraszam że piszę łopatologicznie, ale być może za rok-dwa-5 ktoś przyjdzie znajdzie ten wpis i może uratuje 2 tygodnie z życia)

gumek napisał(a):Jesli jest problem z importem do Płacznika są wyświetlane podczas importu linie i pola z błędem.
Otwórz plik wymiany xml i zobaczysz jakie dane sa wadliwe bądź nie wypełnione a wymagane.

Tak, właśnie posiłkowaliśmy się tymi danymi z płatnika - bardzo dobrze sprawdza się otwieranie pliku XML w programie Notepad++ (Notepad plus plus), tak doszliśmy do KTU1-3, a za pomocą Płatnika i XML do tego że brakuje Nazwy skróconej.
---- Wszędzie dobrze, ale w ~ najlepiej ----
Awatar użytkownika
/dev/null
 
Postów: 20
Dołączył: 21.01.2021 01:08

Re: Brak zwracanej wartośći dla ZliczOsoby()

Postprzez gumek » 16.10.2022 08:42

DRA wartosci nie są eksportowane i maja byc wyliczane z poziomu Płatnika na podstawie raportów w deklaracji DRA.
Po prawidłowym uzupełnieniu skrótu i stawki wypadkowej(kadrowiec sam doda wiele rekordów i po wpisaniu wartości je skopiuje).
Nie trzeba nic wprowadzać z palca przy imporcie.
Czytaj uważnie proszę, ja wiem skąd ma pobierać wartości.
Te wartości dotyczą każdego miesiąca, ponieważ mogą ulegać zmianie jak np stopa wypadkowego.
gumek
 
Postów: 106
Dołączył: 22.04.2008 09:55

Re: Brak zwracanej wartośći dla ZliczOsoby()

Postprzez /dev/null » 16.10.2022 21:16

gumek napisał(a):DRA wartosci nie są eksportowane i maja byc wyliczane z poziomu Płatnika na podstawie raportów w deklaracji DRA.
Po prawidłowym uzupełnieniu skrótu i stawki wypadkowej(kadrowiec sam doda wiele rekordów i po wpisaniu wartości je skopiuje).
Nie trzeba nic wprowadzać z palca przy imporcie.
Czytaj uważnie proszę, ja wiem skąd ma pobierać wartości.
Te wartości dotyczą każdego miesiąca, ponieważ mogą ulegać zmianie jak np stopa wypadkowego.


Ok, czyli Płatnik głównie przelicza co trzeba - ok

Czyli rozumiem że wymuszenie wpisania nazwy skróconej każdo-miesięcznie to "wymuszenie" sprawdzenia stawki wypadkowej.

Dzięki bardzo za wytłumaczenie - jest to trochę inna zasada i logika niż w programach na których pracowaliśmy wcześniej, ale najważniejsze że jest już to zrozumiałe.
---- Wszędzie dobrze, ale w ~ najlepiej ----
Awatar użytkownika
/dev/null
 
Postów: 20
Dołączył: 21.01.2021 01:08

Re: Brak zwracanej wartośći dla ZliczOsoby()

Postprzez gumek » 03.11.2022 20:39

Nie wiem czy się zrozumieliśmy.
Skrót nazwy i stopę wypadkowego wprowadzamy do Kadrowca na początku roku.
Nie robi się tego co miesiąc.
Po transmisji danych wystarczy weryfikacja raportów i przeliczenie DRA. to wszystko.

Proszę, nie wyważaj otwartych drzwi. napisałem gdzie masz wpisać stopę wypadkowego i skrót nazwy oraz jak to zadziała.
Bywa,że wypadkowe jest indywidualne i zmienia sie w trakcie roku w kwietniu, a moze zmiany bedą co trzy miesiące, może co miesiąc jak cos się w chorych głowach urodzi?
gumek
 
Postów: 106
Dołączył: 22.04.2008 09:55

Re: Brak zwracanej wartośći dla ZliczOsoby()

Postprzez /dev/null » 04.11.2022 20:42

gumek napisał(a):Nie wiem czy się zrozumieliśmy.
Skrót nazwy i stopę wypadkowego wprowadzamy do Kadrowca na początku roku.
Nie robi się tego co miesiąc.
Po transmisji danych wystarczy weryfikacja raportów i przeliczenie DRA. to wszystko.

Proszę, nie wyważaj otwartych drzwi. napisałem gdzie masz wpisać stopę wypadkowego i skrót nazwy oraz jak to zadziała.
Bywa,że wypadkowe jest indywidualne i zmienia sie w trakcie roku w kwietniu, a moze zmiany bedą co trzy miesiące, może co miesiąc jak cos się w chorych głowach urodzi?


Dzięki serdecznie, DRA przeszedł przez płatnika, liczyłem, że oba programy sprawdzą się na wzajem, ale może lepiej tak jak jest teraz - bez "naprawiania, tego co nie jest popsute" po stronie Vatowca/Kadrowca.
Do teraz zastanawiam się jak ZliczOsoby() działa i czemu nie zwraca wartości, ale przy założeniu że to płatnik przelicza składowe, to chyba już nie problem.
---- Wszędzie dobrze, ale w ~ najlepiej ----
Awatar użytkownika
/dev/null
 
Postów: 20
Dołączył: 21.01.2021 01:08

Re: [Rozwiązane] Brak zwracanej wartośći dla ZliczOsoby()

Postprzez gumek » 07.11.2022 13:06

Z tego co pamiętam historycznie funkcja obliczająca liczbe ubezpieczonych
oraz sumy w DRA działały dla pliku .kdu.
Zmiana na xmla zmieniła procedure eksportu i DRA sobie darowaliśmy
ponieważ DRA i tak musi być zgodne z raportami. Jedynie wartości, których nie ma w raportach są wysyłane np FP.
gumek
 
Postów: 106
Dołączył: 22.04.2008 09:55


Powróć do Kadry

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron