Funkcja pobierająca ilość dni świątecznych

Re: Funkcja pobierająca ilość dni świątecznych

Postprzez gumek » 04.09.2019 19:21

Sorki, nie było mnie.
Rozwiń szczegóły.
W kol. ODE widzę wartości?
Osoba skąd sie biorą? Ma wychowawczy? Bezpłatny?
W historii nic nie dopisuj oprócz danych wejściowych, czyli wykorzystanego u poprzedniego pracodawcy.
Nie poprawiaj na razie z palca wyliczonych danych z urlopu.
Zobaczymy co wyliczy.
Przejdź przez każdy rok w absencji i przelicz . Wcześniej popraw historię, jesli tam coś maSZ ZA DUŻO. Urlop ma mieć oznaczenie logiczne: "czy zaliczyć do UW"
U mnie skonfigurowałem to tak i jest OK.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
gumek
 
Postów: 61
Dołączył: 22.04.2008 09:55

Re: Funkcja pobierająca ilość dni świątecznych

Postprzez najmar11 » 05.09.2019 11:41

gumek napisał(a):Sorki, nie było mnie.
Rozwiń szczegóły.
W kol. ODE widzę wartości?
Osoba skąd sie biorą? Ma wychowawczy? Bezpłatny?
W historii nic nie dopisuj oprócz danych wejściowych, czyli wykorzystanego u poprzedniego pracodawcy.
Nie poprawiaj na razie z palca wyliczonych danych z urlopu.
Zobaczymy co wyliczy.
Przejdź przez każdy rok w absencji i przelicz . Wcześniej popraw historię, jesli tam coś maSZ ZA DUŻO. Urlop ma mieć oznaczenie logiczne: "czy zaliczyć do UW"
U mnie skonfigurowałem to tak i jest OK.


kol. ODE Kadruś sam wypełnił i z tego co liczyłem są to dni urlopu wypoczynkowego wykorzystane w tym okresie.
Ta osoba nie ma żadnych bezpłatnych ani wychowawczych, tylko urlopy wypoczynkowe, okolicznościowe i ostatnio też chorobowe.
załączam screen z historii, wszystkie urlopy wypoczynkowe maja zaznaczone "czy zaliczać do UW"
w absencji przeliczyłem każdy rok osobno
i nic się nie zmieniło, tzn. nadal dla lat 2010, 2014, 2015 wyliczone jest 20 dni limitu urlopu, zamiast 21
Załączniki
Screenshot_20190905_112306.png
Przykładowa absencja z 2010
Screenshot_20190905_112229.png
Urlopy
Screenshot_20190905_111839.png
Historia
najmar11
 
Postów: 84
Dołączył: 14.10.2009 11:34

Re: Funkcja pobierająca ilość dni świątecznych

Postprzez gumek » 06.09.2019 18:57

Z tego co napisałeś wynika, że w KODACH ABSENCJI
dla urlopu wypoczynkowego masz zaznaczone pole WU -Czy zmniejszyć wymiar urlopu.
To pole ma być zaznaczone WYŁĄCZNIE dla tych absencji, które mają wpływ na zmniejszenie podstawy wymiaru urlopu wypoczynkowego.
Algorytm do korekty wymiaru jest do poprawki to inna sprawa, ale powoduje inny błąd. Pio się nie odezwał więc czekam cierpliwie.
Pewnie jest bardzo zajęty.
gumek
 
Postów: 61
Dołączył: 22.04.2008 09:55

Re: Funkcja pobierająca ilość dni świątecznych

Postprzez najmar11 » 10.09.2019 12:03

gumek napisał(a):Z tego co napisałeś wynika, że w KODACH ABSENCJI
dla urlopu wypoczynkowego masz zaznaczone pole WU -Czy zmniejszyć wymiar urlopu.
To pole ma być zaznaczone WYŁĄCZNIE dla tych absencji, które mają wpływ na zmniejszenie podstawy wymiaru urlopu wypoczynkowego.
Algorytm do korekty wymiaru jest do poprawki to inna sprawa, ale powoduje inny błąd. Pio się nie odezwał więc czekam cierpliwie.
Pewnie jest bardzo zajęty.


Tak, dla urlopu wypoczynkowego miałem zaznaczone pole WU - wyłączenie pomogło i teraz liczy wymiar urlopu prawidłowo, ale za to nie odejmują się godziny wykorzystanego urlopu od godzinowego limitu urlopu i przez to nie wiadomo ile pracownikowi zostało jeszcze urlopu.
najmar11
 
Postów: 84
Dołączył: 14.10.2009 11:34

Re: Funkcja pobierająca ilość dni świątecznych

Postprzez gumek » 17.09.2019 08:36

Ustaw jak w załączniku.
Po wprowadzeniu okresu urlopu musi przy urlopie być zaznaczone pole U. (zrobi się automatycznie)
Przelicz.
Załączniki
kod_abs.JPG
gumek
 
Postów: 61
Dołączył: 22.04.2008 09:55

Re: Funkcja pobierająca ilość dni świątecznych

Postprzez najmar11 » 24.09.2019 14:39

gumek napisał(a):Ustaw jak w załączniku.
Po wprowadzeniu okresu urlopu musi przy urlopie być zaznaczone pole U. (zrobi się automatycznie)
Przelicz.


Ustawiłem jak w załączniku i nie zlicza mi wtedy urlopu wykorzystanego. (w kol. "Wykorzystany urlopu w godz. są same zera)

Dopiero jak zaznaczę w definicji urlopu pole WU to zlicza mi wykorzystane godziny urlopu, ale za to zaczyna źle liczyć limit urlopu...

tak źle i tak nie dobrze ;(

ręczne poprawki limitu urlopu ignoruje w obliczeniach

Moduł wyliczania urlopu wypoczynkowego jest do poprawki i niestety w tej chwili Kadruś nie oferuje żadnego narzędzia do prawidłowej ewidencji urlopów wypoczynkowych - kurde trochę głupio...
najmar11
 
Postów: 84
Dołączył: 14.10.2009 11:34

Re: Funkcja pobierająca ilość dni świątecznych

Postprzez Pio » 08.10.2019 20:47

Czy istnieje możliwość opisu poprawnego liczenia urlopów ?

Tłuczemy ten temat już wiele lat. Ciągle jakieś zmiany, jakieś niejasności w przepisach, itd... Szlak może człowieka trafić.

Zabiorę się za to.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2373
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Funkcja pobierająca ilość dni świątecznych

Postprzez najmar11 » 10.10.2019 14:28

Pio napisał(a):Czy istnieje możliwość opisu poprawnego liczenia urlopów ?

Tłuczemy ten temat już wiele lat. Ciągle jakieś zmiany, jakieś niejasności w przepisach, itd... Szlak może człowieka trafić.

Zabiorę się za to.


W przepisach to na razie nic nie zmieniło, póki co ;)
Chodzi o to, że mechanizm liczenia urlopów źle wylicza limit urlopu w niektórych sytuacjach.
Mam świeży przykład:
Pracownik zatrudniony na cały etat, ze stażem urlopowym na 26 dni:
od 2018.02.26 do 2019.03.08
oraz
od 2019.05.16 do 2019.10.05
(tak mam wpisane i w Karierze i w Historii)

Kadruś wylicza mu limit urlopu za 2018r. 24dni-192 godz. - i to jest OK
ale za 2019 wylicza mu tak jakby pracował od Stycznia do Października i wychodzi mu 22 dni czyli 176 godz.
a przecież miał przerwę 1 m-c, w Kwietniu nie pracował ani jednego dnia.
Czyli powinien mieć limit dni urlopu 20dni czyli 160 godz.

Pół biedy gdyby dało się ręcznie poprawić na 20 dni, ale niestety Kadruś ignoruje ręczne poprawki

Wielka PROŚBA żeby chociaż poprawić wyliczanie urlopów w przypadku ręcznie naniesionych poprawek...

a najlepiej jakby mechanizm wyliczania limitu urlopu brał pod uwagę przerwy w pracy w ciągu roku.

Generalnie, jak sprawdzałem, to ten mechanizm dobrze wszystko wylicza, niewiele mu brakuje do doskonałości ;D
Trzeba tylko wyłapać tych kilka nietypowych sytuacji, kiedy zawodzi.
najmar11
 
Postów: 84
Dołączył: 14.10.2009 11:34

Re: Funkcja pobierająca ilość dni świątecznych

Postprzez Pio » 10.10.2019 16:08

Jak widać na rzucie, brakuje mi danych.
Ten pracownik ma już jakiś staż, itd.
Załączniki
urltst.jpg
urltst.jpg (9.32 KIB) Obejrzany 69 razy
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2373
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Funkcja pobierająca ilość dni świątecznych

Postprzez najmar11 » 10.10.2019 16:15

Pio napisał(a):Jak widać na rzucie, brakuje mi danych.
Ten pracownik ma już jakiś staż, itd.


Tak, pracował już wcześniej.
W Historii i Karierze ma kilka lat stażu.
Ale tamte okresu są już rozliczone i zamknięte, nie mają znaczenia dla obecnych obliczeń.
Można wpisać cokolwiek, żeby tylko miał ponad 10 lat stażu urlopowego.
najmar11
 
Postów: 84
Dołączył: 14.10.2009 11:34

PoprzedniaNastępna

Powróć do Kadry

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron