Import KEDU do nowego płatnika 10.02

Import KEDU do nowego płatnika 10.02

Postprzez najmar11 » 15.01.2019 11:21

Musiałem zainstalować nową wersję Płatnika i niestety pojawił się problem z importem deklaracji miesięcznej.

Do raportów RCA nie przechodzą kwoty składek i podstawy składek Chorobowego i Wypadkowego
Importuje się tylko podstawa Emerytalno-Rentowych.

Czy ktoś może mi pomóc poprawić eksport danych do nowego KEDU?

Pozostałe dane (imię, nazwisko, pesel, wymiar etatu) importują się poprawnie, tylko kwoty składek nie.

Z góry dziękuje za pomoc.
najmar11
 
Postów: 66
Dołączył: 14.10.2009 11:34

Re: Import KEDU do nowego płatnika 10.02

Postprzez Pio » 15.01.2019 12:30

Pracujemy nad eksportem/importem w nowym formacie KDU XML.
Niestety "Płacznik" nie trzyma się zasady kompatybilności wstecznej.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2345
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Import KEDU do nowego płatnika 10.02

Postprzez najmar11 » 15.01.2019 12:52

Pio napisał(a):Pracujemy nad eksportem/importem w nowym formacie KDU XML.
Niestety "Płacznik" nie trzyma się zasady kompatybilności wstecznej.


No to zrobili mnie w balona :|

W komunikacie technicznym z 28.12:
http://www.zus.pl/o-zus/komunikaty/komunikaty-techniczne/-/publisher/komunikat/1/wazne-zmiany-w-programie-platnik-i-aplikacji-eplatnik-od-1-stycznia-2019-r_/2201614

na samym dole napisali:
"możliwość wczytania nowego KEDU przy zachowaniu możliwości wczytania KEDU w dotychczasowym formacie,"

owszem, wczytuje dotychczasowy format ale nie dopisali że nie wczytuje z niego wszystkich danych,...

No nic, narazie pozostaje mi uzupełnić brakujące dane z palucha, i trzymam kciuki za udaną implementację nowego formatu

pozdrawiam
najmar11
 
Postów: 66
Dołączył: 14.10.2009 11:34

Re: Import KEDU do nowego płatnika 10.02

Postprzez Pio » 15.01.2019 13:48

Już nam generuje XML, została żmudna praca z poprawkami definicji.

Przyjęliśmy następujące zasady:
- zmiana na nowy format tylko poprzez zmianę stałej
"Kadrowiec->Plik eksportu do Płatnika ZUS."
wystarczy wpisać rozszerzenie "xml" zamiast "kdu"
jak zostanie "kdu", to będzie po staremu, nic się nie zmienia

- definicje w Słowniki->Bloki ZUS i Formularze ZUS dostały dodatkowe kolumny XML

Teraz są właśnie uzupełniane informacje potrzebne do XML, czyli dane w kolumnach XML.
Po uzupełnieniu dla określonego formularza testy (DRA przeszedł).

Łatwo nie jest. Najwięcej spadło na Krzysia :)

Nowe definicje, tj. pliki ZUS*.dbf idą z dogrywką i wpadają do katalogu \BR\PROGRAMY\HELP.
Jak ktoś się zdecyduje podłożyć do \BR\BAZY, to proszę zachować swoje, bo mogą być różnice w formułach.
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2345
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Import KEDU do nowego płatnika 10.02

Postprzez babaj » 08.03.2019 21:12

Zaimportowałem do ePłatnika deklarację DRA i RCA. Wszystko pięknie.
Musiałem się jedynie pomęczyć z pouzupełnianiem danych, które do tej pory wydawały się nie istotne ;)
Pozdrawiam,
Bartosz
babaj
 
Postów: 180
Dołączył: 21.10.2013 15:21

Re: Import KEDU do nowego płatnika 10.02

Postprzez 4d4m » 14.03.2019 04:54

Dziękuję bardzo za nowe definicje XML. Testuję i na gorąco przekazuję uwagi.

Import w Płatniku (1002..) zgłasza błąd Nr 2147467259 (błąd kontroli schematu)..

Założenia- ustawienia w Kadrowcu: UZ kod 0411-0-0, powiedzmy brutto 300,00, BEZ CHorobowego

Występuje on w RCA w sekcji III-B (kod tytułu ubezpieczenia):
- jest (fragment):
<B>
<p1>
<p3>0</p3>
</p1>

- powinno być (brakujące bold):
<B>
<p1>
<p1>0411</p1>
<p2>0</p2>
<p3>0</p3>
</p1>

Ponadto w tej samej sekcji błędnie odczytują się kwoty podstawy ubezpieczeń, to znaczy wstawia podstawy (tu akurat CHorobowe), bez zaznaczonego chorobowego, ale prawidłowo nie wstawia składek (zerowe):
- jest:
<B>
<p1>
<p3>0</p3>
</p1>
<p4>300.00</p4>
<p5>300.00</p5>
<p6>300.00</p6>
- powinno być:
<B>
<p1>
<p1>0411</p1>
<p2>0</p2>
<p3>0</p3>
</p1>
<p4>300.00</p4>
<p5>0</p5>
<p6>300.00</p6>

No i DRA bez wyliczonych składek - trzeba w płatniku robić "sumuj" - podliczy prawidłowo.
Nie wiem, jak samodzielnie zmienić definicje w blokach ZUS..
Zafrapowany, ale z ukłonami 4d4m ;-)
Pecunia non olet, sed nil des­pe­ran­dum.
Awatar użytkownika
4d4m
 
Postów: 41
Dołączył: 23.01.2015 10:04

Re: Import KEDU do nowego płatnika 10.02

Postprzez 4d4m » 16.04.2019 01:28

No to kontynuujemy temat i idziemy dalej w nasze rozważania.
Skupiamy się na sekcji "kod tytułu ubezpieczenia" (błąd jak w poście wyżej).
W bloku zus (np. DDORCA) mamy definicję :
LP-5; Kod tyt ubezp; xml: B\p1\p3
funkcja: iif(empty(ABSENCDF->KTU1),ZUS->KTU3,ABSENCDF->KTU3)

"B\p1\p3" dotyczyć ma sekcji III-B w deklaracji zus-RCA (.xml) opisujący "kod tytułu ubezpieczenia", czyli np "0411 0 0" albo "0110 0 0"
Powinno to wyglądać w xml-u na przykład :
<B>
<p1>
<p1>0411</p1>
<p2>0</p2>
<p3>0</p3>
</p1>
a eksportuje się tylko:
<B>
<p1>
<p3>0</p3>
</p1>
-> czyli brakuje jakby podwierszy p1 i p2 (w sekcji B <p1> ..... </p1>)
I teraz tak - z czego to wynika? Czy z jakiegoś błędu w definicji wierszy LP-5 ... B\p1\p3 ?
-> czy powinno może być:
LP-5 B\p1\p1 ZUS->KTU1 (funkcja podana skrótowo, odnosząca się tylko do tabeli ZUS i kolumn KTU1 2 3,..)
LP-6 B\p1\p2 ZUS->KTU2 (,,, czyli danych z ekranu KARIERA)
LP-7 B\p1\p3 ZUS->KTU3
-->> ale wtedy pozmieniają się definicje obliczeń zależnych od "LP" ..

++++++++++ tu się kłania moja obsesja viewtopic.php?f=51&t=2114 +++++++++++

Czy może inaczej powinna być ułożona funkcja: iif(empty(ABSENCDF->KTU1),ZUS->KTU3,ABSENCDF->KTU3)
-> bo ta sprawdza w tabeli ABSENCDF czy w kolumnie KTU1 jest pusto, i bierze z ZUS, lub z ABSENCDF kolumnę KTU3,
przypominam, KTU1 = 0411; KTU2 = 0; KTU3 = 0;
-> i wpisuje KTU3 = zazwyczaj 0 w pole B p1 p3
A co z KTU1 i KTU2 które powinny zapełnić B p1 p1 i B p1 p2 ?.

Inne błędy opiszę, jak rozwiążemy ten problem ( i przy okazji nauczymy się od Naszego Piotra definiować XML-e w blokach ZUS) :-) :-)
Z pozdrowieniami 4d4m.
Pecunia non olet, sed nil des­pe­ran­dum.
Awatar użytkownika
4d4m
 
Postów: 41
Dołączył: 23.01.2015 10:04

Re: Import KEDU do nowego płatnika 10.02

Postprzez goldark » 30.05.2019 08:08

Czy ktoś rozwiązał problemy z importem do nowego płatnika? Temat został porzucony i błędy w formułach tak już pozostaną? Szkoda.
goldark
 
Postów: 22
Dołączył: 22.01.2016 10:30

Re: Import KEDU do nowego płatnika 10.02

Postprzez Pio » 31.05.2019 18:12

Kilka firm już eksportuje.
Niezbędne do wykonania czynności:
1. menu System->Stałe programów->Kadrowiec->Plik eksportu DO Płatnika ZUS.
zmieniamy rozszerzenie kdu na xml
2. aktualizacja definicji formularzy zus i bloków - pliki przechodzą z aktualizacjami,
Słowniki->Formularze ZUS i bloki ZUS <- Import lub podłożenie plików z \BR\PROGRAMY\HELP
Awatar użytkownika
Pio
 
Postów: 2345
Dołączył: 16.12.2007 15:06
Lokalizacja: Szczecin - Przecław

Re: Import KEDU do nowego płatnika 10.02

Postprzez gumek » 29.07.2019 21:32

Zdefiniowane bloki i formularze ZUS działają prawidłowo.
Na moich definicjach pracuje kilka firm i wiem, że wszystko działa.
Jeśli sypie błędy masz źle wprowadzone dane lub nie masz ich wcale.
Dane dotyczące kodu ubezpieczenie eksportowane są z okna UBEZPIECZENIA a nie z KARIERY.
Zobacz co masz tam podczas przygotowania do eksportu xmla.
Dane przesyłane są z tabeli PLCMSC i tam mogą być różnice.
Zobacz , czy masz w tabeli PLCMSCtak zdefiniowane pola jak w BLOKACH.
Jeśli nie wystarczy dodać brakujące w PLCMSC albo zmienić w blokach.
Elastyczność i konfigurowalność czasami przeszkadza. Nie da się zdefiniować uniwersalnie.
gumek
 
Postów: 50
Dołączył: 22.04.2008 09:55

Następna

Powróć do Kadry

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość